Iedere woensdag en zondag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Schrijfwedstrijd Brabants Dialectenfestival ging digitaal

Het 14e Brabantse Dialectenfestival zou plaats vinden op zondag 14 juni 2020. Op zaterdag 13 juni zou er een mooie avond zijn rond de uitslag van de schrijfwedstrijd die verbonden is aan het Dialectenfestival. Alles rond het thema: “Liefde is ’t skonste um te hebbe……..”

Voor deze schrijfwedstrijd waren 42 inzendingen uit heel Brabant, verhalen, gedichten en liedteksten. Maar helaas …. corona gooide roet in het eten. Er werd besloten het festival een jaar door te schuiven (naar 13 juni 2021), maar om de verhalenwedstrijd ook zo lang te laten liggen? Er werd naarstig gezocht naar een oplossing, maar pas toen door een werkgroep uit het bestuur besloten werd het zelf op te pakken kwam er schot in de zaak.

De jury – bestaande uit Peter Aarts, Lilian Calame, Frank Finkers (voorzitter) en Nelleke van Vlokhoven – kwam bij elkaar, beoordeelde de inzendingen en kwam tot de volgende nominaties:

Verhalen: Riny Boeijen – Jan Luysterburg – Cor Swanenberg
Gedichten: Rensz Gorisse – Ans van Kessel – Anny v.d. Looy
Liedteksten: Gerard van Kol – Hans Lakwijk – Frank van Osch.

In twee films (op You tube) werd op 5 juli bekend gemaakt wie de winnaars van de dialectpenning 2020 zijn:

In film 1 wordt aandacht besteed aan de deelnemers en zijn de verhalen van de genomineerden te horen, met tenslotte de bekendmaking van de winnaar.
In film 2 zien we de deelnemers en zijn de genomineerde gedichten en de liedteksten te horen en tenslotte de bekendmaking van de winnaars.
Met de winnaars wordt een afspraak gemaakt voor de overhandiging van deze dialectpenningen (ontworpen door Nelleke de Laat).

Winnaars2020De winnaars van de dialectenpenning zijn geworden:

Riny Boeijen: Loslaote. Een mooi verhaal, wat je met een pakkende openingszin meteen meenam in het verhaal, fraai geschreven in het dialect van Berchem.
Ans van Kessel: Ik zó ouw zo géér. Een ontroerend gedicht, met aan het eind 4 verstillende regels. Geschreven in het dialect van Vorstenbosch.
Frank van Osch: Tien straote weier. Heel mooi door zijn eenvoud, versterkt door een eigentijds thema.

En wie het nog niet gezien heeft (of nog een keer wil kijken): Hieronder en via de links op de website van het dialectenfestival (www.brabantsdialectenfestival.nl) en op de facebookpagina van het festival blijven deze afleveringen te bekijken.

Film 1 - De verhalenwedstrijd

Film 2 - De liederen- en gedichtenwedstrijd

Het team van het Lieshouts dialectenfestival hopen op deze manier alle deelnemers en geïnteresseerden in het Brabants dialect op een mooie manier te informeren over hun schrijfwedstrijd (en hopen dat het nooit meer op deze manier hoeft!) en gaan ervan uit dat ze iedereen weer zullen zien op ons volgende festival: zondag 13 juni 2021.

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - woensdag 5 augustus 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard