Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Brabanders zijn kwaad

Zo’n negen jaar geleden besloot de niet-Brabantse directie van Omroep Brabant, dat dialect-gerelateerde programma’s weliswaar veel kijkers en luisteraars trokken, maar dat deze loyale ‘klanten’ niet tot de beoogde doelgroep behoorden. Ze waren te oud. Omroep Brabant wilde zich, net als de kranten en andere media, meer richten op de jongere generatie, de generatie waartoe de meest kapitaalkrachtige potentiële klanten behoren.

Omroep brabant logo 300x98Daartoe moesten enorm populaire programma’s als Brabants Uurke/Brabant leeft, met de veel beluisterde rubriek Bij wijze van spreken het veld ruimen. Dialect werd in de ban gedaan.

Dat daarmee tevens niet meer werd gedacht aan de oorspronkelijke doelstelling van Omroep Brabant, namelijk het bij de mensen brengen van de Brabantse cultuur, sport, natuur en onze ‘eigeste taol’, het Brabants dialect, dat deed er niet toe.

Deze week ging Omroep Brabant opnieuw in de fout. Men volgde blindelings de conclusies van een Amsterdams onderzoek, namelijk dat de dialecten in Nederland en Vlaanderen geleidelijk verdwijnen, maar dat het Brabants erg snel verdwijnt. Dit was gepubliceerd in het tijdschrift Taal en Tongval. Dat in hetzelfde nummer van hetzelfde tijdschrift een onderzoek stond waarin Prof. dr. Jos Swanenberg en Kristel Doreleijers het tegendeel aantonen, en dat de gebruikte onderzoeksmethode van de Amsterdammers ondeugdelijk is, daar werd aan voorbijgegaan.

Dit korte nieuwsitem op donderdag 29 april jongstleden heeft weer veel oude wonden opengereten.

Hieronder 3 reacties van negen jaar geleden, die nu worden herhaald.

Reactie van 9 jaar geleden
Lied "Er moet noghil wè wotter dur de Dieze" van Marja van Trier/Treveris
Lied "Ons aaige dialect" van Ruud van der Heijden, MarieChristien en Gerard van Kol

Zondag 2 mei 2021 was in het programma Kraak van Omroep Brabant Kristel Doreleijers te zien en te horen.

Hieronder de uitzending van Omroep Brabant van zondag 2 mei 2021. 

Klik hier om de uitzending te bekijken.

Witte gij wat deze Brabantse woorden betekenen? | Omroep Brabant | 29 april 2021


© 2011 - 2022 'n Lutske Brabants - zondag 3 juli 2022 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard