Iedere woensdag en zondag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Straten en stegen in historisch ‘s-Hertogenbosch

hupkens ed 195Sinds oktober 2006 publiceert Ed Hupkens van de Werkgroep Toponymie vrijwel iedere week in het Stadsblad een cultuurhistorisch stukje over een straat, steegje, hofje of plein.

'n Lutske Brabants brengt sinds april 2012 iedere zondag een stukje van Ed Hupkes op onze website in samenwerking met de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.

Binnen de Kring is een Werkgroep Toponymie actief. Deze werkgroep houdt zich bezig met een inventarisatie van de geografische namen binnen de historische vesting van 's-Hertogenbosch, later uit te breiden naar de rest van de stad. Behalve de juiste locatie die aan zo'n geografische naam verbonden is en de eerste vermelding van de naam, is de werkgroep ook geïnteresseerd in een verklaring van de naam. Voor sommige namen geldt natuurlijk dat de naamgeving weinig aan de verbeelding overlaat. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Stationsstraat, maar in andere gevallen is het heel wat minder duidelijk wat de herkomst van een benaming is. Wat dacht u van Achter den Engelschen Pispot, de Ploossche Hof, de Buitenpepers, de Siep, de Beurzenkiet, of zelfs de Dieze? Veel van de oudere straatnamen roepen intrigerende raadsels op.

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - donderdag 4 maart 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard