Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Berregse Kamer grote winnaar Zachte G-prijs 2022

Berregse Kamer logo 100Tijdens een goed georganiseerde, gezellige, onderhoudende, leerzame, maar ook erg spannende bijeenkomst op donderdag 23 juni 2022 in de LocHal te Tilburg is uiteindelijk de Stichting Dialectgenootschap De Berregse Kamer als winnaar van de Zachte G-prijs 2022 uit de bus gekomen.

WinnaarsTekst: Jan Luysterburg, Foto: fotovandenbogaard.nl

Ruim vijftig kandidaten waren voorgedragen voor deze prestigieuze prijs, die slechts een keer per twee jaar wordt toegekend. De prijs, die bestaat uit een grote rode 'zachte G' en een bedrag van 1.000 euro, wordt geschonken door Erfgoed Brabant, nadat een onafhankelijke en deskundige jury de winnaar heeft bepaald. Alleen de persoon of groep die zich langdurig en uitzonderlijk intensief heeft ingespannen voor behoud, bevordering en promotie van de Brabantse dialecten in al hun verschijningsvormen komt voor deze beloning in aanmerking.

Dat er zo veel aanmeldingen waren toont wel aan, dat er nog altijd heel veel mensen actief en met liefde met hun dialect bezig zijn in Noord-Brabant. Iets dat door wetenschappelijke onderzoekers als prof. dr. Jos Swanenberg en Kristel Doreleijers wordt bevestigd. In tegenstelling tot de somberaars die dit allemaal maar nutteloze inspanningen vinden omdat binnenkort toch geen dialect meer wordt gesproken. Dialecten veranderen omdat het levende talen zijn. 'Woorden kunnen verdwijnen, maar de grammatica blijft bestaan', aldus Swanenberg.

De jury is twee keer bij elkaar geweest. De eerste keer was het de bedoeling om de beste vijf kandidaten te selecteren. Het werden er echter zeven. Tijdens de tweede bijeenkomst, op 1 juni, kwam men na langdurige beraadslaging tot een definitieve keuze, die echter pas bekend werd gemaakt op 23 juni.

Met name Cees van Broekhoven, de voorzitter van het winnende genootschap, werd door de jury in het zonnetje gezet. Deze gaf echter trots maar bescheiden alle lof door aan zijn team, dat per trein naar Tilburg was gekomen en uiteraard weer uitbundig vrolijk huiswaarts keerde.

De avond werd aangekleed met optredens en voordrachten van o.a. Hein Augustijn, Yoïn van Spijk en Kristel Doreleijers.

Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed was aanwezig om de prijs officieel aan de winnaar te overhandigen.

De foto's van de Zachte G-prijs zijn te bekijken via: Zachte G-prijs 2022


© 2011 - 2022 'n Lutske Brabants - dinsdag 27 september 2022 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard