Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Brabant viert "Dag van de zachte G"

Omroep Brabant heeft 7 juli uitgeroepen tot Dag van de zachte G

Kristel kantoor intDe zachte G is hét symbool van het Brabants dialect. En waar typisch Brabantse woorden langzaam maar zeker verdwijnen, blijft de zachte G nog fier overeind als dé klank van onze provincie. Of is de onze G ook langzaam aan het verdwijnen? Hoog tijd voor actie.

Omroep Brabant heeft donderdag 7 juli daarom uitgeroepen tot ‘Dag van de zachte G’. Deze datum is niet toevallig, want de G is de zevende letter van het alfabet en daarom wordt de dag van de zachte G gevierd op de zevende van de zevende.

De zachte G is een unieke klank, die vrijwel nergens ter wereld wordt gebruikt. Hij ligt voor in de mond en is vriendelijk, dichtbij en vertrouwd. En de zachte G staat ook voor Brabants trots. 

Naar het schijnt, sprak vroeger heel Nederland met een zachte G, maar is hij alleen in het zuiden gebleven. En nog zo’n weetje: volgens onderzoek wordt hij ook al heel erg sexy ervaren. Datingsite Parship onderzocht een hoop verschillende accenten en de ‘zachte G’ bracht mensen het meest in vervoering. Hij wordt liefdevol uitgesproken, in tegenstelling tot de Hollandse en schrapende variant. “Het lijkt toch net alsof er iets vastzit in je keel", zegt Koen Wijn van Omroep Brabant daarover. Omgekeerd vinden de ‘Hollanders’ onze zachte G weer vreemd.

"De zachte G verdient een speciale dag, omdat het ons verbindt". "Brabanders herkennen elkaar in de verste uithoeken van het buitenland en we zoeken elkaar ook allemaal op."


© 2011 - 2022 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 augustus 2022 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard