Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Kersen op Sap: locatietheater in Berghemse tuinderij

Neem een sage in het Bèrgs dialect over ‘d’n Hoas’ die elke 100-jarige persoonlijk komt feliciteren, De Kersentuin van Tsjechov, een krantenbericht over de sloop van een voormalige conservenfabriek, en de lange lanen van de kersenboomgaard in Tuinderij ’t Tuureind als decor. Voilà, dit zijn alle ingrediënten voor een smakelijk portie locatietheater. In september zet theatervoorstelling Kersen op Sap het Berghemse buurtschap het Tuureind in de spotlights.

Kers op de taart
De productie komt uit de koker van Marieke Moors uit Berghem (regisseur) en Sjef Smid uit Tilburg (artistiek uitdager en tekstschrijver). “We hebben elkaar leren kennen tijdens de regisseursopleiding voor amateurtheater en werken nu al 25 jaar samen aan allerlei grote en kleine projecten”, vertelt Marieke. Zo waren de twee onder meer als makers betrokken bij Saldaote, De Zwarte Ruiter, de Verzwegen Moeder, de Hormoonfabriek en Rondom Gielen. De voorstelling in het Tuureind is de kers op hun jarenlange vruchtbare samenwerking. Marieke: “Het verhaal is geschreven door Dick Boeijen uit Berghem die zich liet inspireren door de Russische schrijver Tsjechov. Parallel daaraan schreef Riny Boeijen – van origine Berghemnaar – in dialect een sage over oud worden op het Tuureind. Als Mrinus is hij ook de verteller van het verhaal.”

Modern jasje
Marieke liep al lang met het idee om bij Tuinderij ’t Tuureind de voorstelling De Kersentuin van Tsjechov te maken. Ondernemer Riek-Jan Pittens was meteen enthousiast: ze houdt wel van wat leven in de brouwerij in haar tuinderij. Sjef vond het ook een goed idee. “Maar dan wel in een vorm die aansluit bij de sfeer van een moderne kersenboomgaard. De kersentuin van Tsjechov ligt voor de hand, ware het niet dat dit stuk zich afspeelt op een landgoed van verarmde Russische adel met oude kersenbomen. In Tuinderij ’t Tuureind is meer sprake van een modern kersenproductiebedrijf. Dus werd, met nog steeds Tsjechovs toneeltekst in het achterhoofd, naar een nieuwe invulling gezocht.”

Alles is vergankelijk
Die nieuwe invulling werd gevonden. Schrijver Dick: “Kersen op Sap gaat over een eeuwenoude wijsheid, namelijk dat alles vergankelijk is. Niets blijft bij het oude: alles verandert steeds. In deze voorstelling zien we hoe verschillende mensen op een verschillende manier omgaan met deze eeuwenoude wijsheid. De een ervaart pijn en zou de tijd het liefst bevriezen omdat hij het heden koestert en bang is voor de veranderingen. De ander juicht veranderingen juist toe omdat deze ervoor zorgen dat iemand ‘van een dubbeltje een kwartje kan worden’.”

Spelersgroep Kersentuin De spelersgroep in de Kersentuin.
vlnr. Riny Boeijen (Mrinus, de verteller), Ashley Ceelen, Mark Megens, Helga van de Ven, Henrie van Bergen, Marieke Albers en Ben Hopman

Over de voorstelling
Al snel werd een team gevormd met Priscella de Wit als productieleider en zeven spelers. Wat kun je als toeschouwer verwachten? Een sappige dialectsage over d’n Hoas; een mythische figuur die symbool staat voor een lang leven, voor vruchtbaarheid en snelheid, maar die ’s nachts ook mensen aan het schrikken maakt. Bekende, oorspronkelijke Tuureind-bewoners zoals Mieneke de Schipper, Jás de Fut en Harrie de Snor vervullen een rol. Deze sage kruist de lotgevallen van een conservenfabriekje waar kersen op sap worden gezet. Voor eigenaar Frans is het pompen of verzuipen. Als de nood het hoogst is, zal blijken wie uiteindelijk het haasje is. Kersen op Sap is een blijmoedige locatievoorstelling, lichtjes gebaseerd op De Kersentuin van Tsjechov.

De vijf voorstellingen zijn op 9, 10, 11, 16 en 17 september, 20.00 uur, te zien bij Tuinderij ’t Tuureind aan de Deursenseweg 5 in Berghem. Vanwege de unieke locatie, is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Reserveren kan via www.kersenopsap.nl.


© 2011 - 2022 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 augustus 2022 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard