Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Mientje Wever wint Willem Ivenprijs met haar verhaal "'n Vrèèmde naam"

Op zondag 5 maart 2023 werd in Lith het Brabants boekske 2023 gepresenteerd. Deze jaarlijks verschijnende uitgave, die tot stand is gekomen onder redactie van Yoïn van Spijk en Jan Luysterburg, verschijnt met als titel ‘’k Zal oe zegge wie ik ben’. Maar het voortbestaan van dit culturele evenement heeft aan een zijden draadje gehangen. Een aantal verhalen uit het boek waren genomineerd voor de Willem Ivenprijs. Mientje Wever uit Boxmeer werd met haar prachtige verhaal "'n Vrèèmde naam" tot winnaar uitgeroepen! 

Foto's: ©2023 Frans van den Bogaard

Willem Ivenprijs 2023De Willem Ivenprijs, met bijbehorend beeldje, is uitgereikt door Wehouder Thijs van Kessel aan Mientje Wever

Volgens juryvoorzitter slaagt Mientje er van het begin af aan in om het gevoel van de persoon ook voelbaar te maken voor de lezer. Doordat het verhaal goed is opgebouwd en zich bedient van een afgewogen woordkeuze kan het culmineren in dit aangrijpend einde. Terugkijken bleek een inspirerend thema, volgens Riny Boeijen. ,,Dat was onder meer te merken aan de kwaliteit van de inzendingen die hoger lag dan vorig jaar.

1e exemplaar voor Tijs van KesselHet eerste exemplaar van het Brabants boekske is in ontvangst gemomen door de Osse wethouder Thijs van Kessel

Het eerste exemplaar van het Brabants boekske is uitgereikt door Jan Luysterburg en in ontvangst gemomen door de Osse wethouderThijs van Kessel.

De presentatie vond plaats in een volle zaal van gemeenschapshuis De Snoeck in Lith. Aan de achttiende editie van deze Brabantse literaire traditie werkten maar liefst vijftig auteurs mee. Zij publiceren in deze bundel nieuwe verhalen en gedichten, die stuk voor stuk geschreven zijn in het dialect van hun woonplaats of geboortestreek. Ook staat er een verhaal van Willem Iven in. Het boek is verder fraai geïllustreerd door Iris Bongers.

Geluidsfragmenten

Naam Afspelen
Juryrapport Willem Ivenprijs 2023
Riny Boeijen

'n Vrèèmde naam (verhaal) - Mientje Wever
Winnaar Willem Ivenprijs 2023

'k Zal oe zèège wie ik zen (gedicht) - Elly Schepers-Corstjens
2e Plaats

Van wie zèède gij d'r jinne (verhaal) - Jan Luysterburg
3e Plaats

Over de dooje niks dan goeds (verhaal) - Frans Nefs
Gedeelde 4e Plaats

Ik (gedicht) - Paul Vriends
Gedeelde 4e Plaats

Ge mag t'r weze (gedicht) - Elseline Withagen
Deelnemer

't Rolmopske (verhaal) - Johan van Diesen
Deelnemer

Gruts op Gurtjes (verhaal) - Cor Swanenberg
Deelnemer

De volledige middag is te beluisteren via Uitzending gemist 'n Lutske Brabants 1225.

Mientje Wever - "'n Vrèèmde naam" winnaar Willem Ivenprijs

Mientje Wever

Dör 't luukske van de brievebus blaost unne zoere wiend. Ik neem de post uut de bus en maak 't dûrke gauw toe. 'n Wit envelupke zonder adres of naam is 't ènige wâ ik uut de bus haal.

Dè mot zo ien de bus zien gedouwd. 't Duut mien opèns dinke ân vroeger toen ik op bezondere daag 'n geslote envelupke zonder naam mit nô schôl kreeg.

We gonge mit de schôl op schôlreisje en we mosse toestemming van vader of moeder hebbe um mit te mugge. Ons mam vulde 't briefke zelf ien want pap was altied werke, ze stopte 't ien 'n envelupke en plekten 't dicht.
Op mien vraog wörrum dè ze 't dichtplekte zei ze: 'Dès vör de juf, dè hoef nie iedereen te zien en now nô schôl Janne Jansen'.
En zo gebeurde dè verschillende kere as 'r op schôl wâ te doen was.
Tot op diejen énen dag, ik was tien en mos nor de schôlarts. Ons mam vulden 't briefke ien, stopten 't ien 't envelupke, lekten ân 't klepje en plekten 't dicht.
Ik stopten 't ien mien jassetes en gong nô schôl. Onderweg braande 't briefke ien mien jassetes. Dicht geplekt, dicht geplekt, dicht geplekt zonge de wiele van miene fiets, mar nie lang mèr docht ik.
Ik stopte langs de kaant van de weg, zette mien fietske tègen d'n bôm en visten 't envelupke uut mien tes. 't Briefke trilde ien mien vingers..
Vreemde Naam Iris Bongers 200Vurzichtig peuterde ik 't vastgeplekt klepke los, hier en daor viel d'r 'n schurke. Ingesele was ik zô ver dè'k 't briefke döruut kos hale, ônderân 't papierke stond de handtèkening van ons mam. Mar wâ stond dor dan?
Hiermee geef ik toestemming dat onze pleegdochter Janne Water van Vijverberg naar de schoolarts mag..
Ik kreeg 't heet, toen kouw, ik snapte dör niks van. Was ik dè? Wie was ik dan en wörrum hiete ik zo? .Ik probeerde mit 'n bietje spèèj 't klepke wer dicht te plekke, 't zaag d'r wel erg vervroemeld uut.
Ik goef op schôl 't envelupke aan de juf die mien vrèèmd ânkeek en zei: 'Heeft je moeder dat zo meegegeven'. Ik loog en knikte heftig ja.
Oplette ien de klas gong diejen dag nie, wie was ik, wörrum haj ik unnen aandere aachternaam as de aandere bej ons thuus. Was ik 'n prinses? Ik docht ân Mozes ien 't riete mèndje, wie was ik?
Thuus gekomme waachte ik tot dè ons mam âlleen was en toen vroeg ik: 'Mam wie is Janne Water van Vijverberg'. Ze schrok zô de ze 't kupke wâ ze ân 't afdreuge was uut hör haand liet valle.
Toen vertelden ik mar dè'k 't envelupke ope haj gemâkt en gelèze haj wâ d'r stond.
Ze gong op unne keukestoel zitten en viet mien op hör schoot, ze ojjemde zô vlug dè'k docht dè ze ziek was.
Kiek zei ze: Ow ège pap en mam zien al dood gegaon toen gej nog heel klien waart, wej wôn gèr nog 'n derke en toen hebbe wej ow gekrege en dor zien we heel blèj um'.
Ze keek mien ân en drukte 'n dikke kus op mien rechter wang.
'Mar mag ik dan mien ège naam gebruke?' Mar dè vond ze nie zô'n goed idee. Ons mam vond dè iedereen mien kende onder de naam Jansen en dè mos zo mar blieve en ze gong verder mit afwaase.
Ien diejen tied drômden ik duk ôver wie ik was, wie mien echte pap en mam ware gewèst.
As ik huppelde, daanste ôver d'n hofpad dan docht ik dè mien echte moeder 'n danseres was gewèst, en zo ziej ik jaore van alles blieve drome tot ik de lèèftied haj dè ik kos begriepe hoe 't echt ien mekaar zaat. Ik kreeg 'n vriendje, kreeg verkering, mar nog steeds was ik Janne Jansen, tot dè ik gong trouwe.
De amtenaar die ons huwelijk sloot noemde mien vur 't urst bej mien echte naam, Janne Water van Vijverberg. 't Klonk vrèèmd mar 't zoj wel wenne zei ons mam.

En wenne dèj 't, zô zelfs dè as ik now iemand tège kom die mien Jansen noemt, ik vrèèmd opkiek en dink: Ik bin Janne Water van Vijverberg.
Ik loop mit de post nô de huuskamer en open 't envelupke, 't bliekt reclame te zien.

< In het dialect van Boxmeer>

Brabants boekske

BrabBuukske2022 250

Het Brabants boekske, met als ISBN/EAN 978-90-90369-33-4, is een uitgave van de Minerva Pers en is vanaf 6 maart 2023 in de boekhandel te koop voor € 18,00. Het boekje is een regelrechte aanrader voor iedereen die van lezen houdt en de Brabantse dialecten een warm hart toedraagt.
U kunt ook een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdens het programma werd namens de gemeente Oss door een jury, bestaande uit Riny Boeijen (juryvoorzitter), Rina Michielsen en JACE v.d. Ven, de Willem Ivenprijs toegekend en uitgereikt voor het beste verhaal of gedicht. De prijs bestaat uit een kleurrijk beeld van een haan, die vervaardigd werd door Jenny Derksen. Deze haan is onder de Brabantse dialectauteurs inmiddels een felbegeerd object.

Diverse inzenders hebben deze middag hun verhaal mogen voordragen.

Hier kunt U de hele fotoreportage bekijken en op deze pagina kunt u de deelnemers en het juryrapport beluisteren.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 18 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard