Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Brabantse worstenbroodje is immaterieel erfgoed

Het Brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur zijn opgenomen in de lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed van de Unesco. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, reikte woensdagavond het officiële certificaat uit aan Ton Poppelaars van de organisatie het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

Het Brabantse worstenbroodje is immaterieel erfgoed Foto Rob EngelaarInfocus MediaHet Brabantse worstenbroodje is immaterieel erfgoed. (Foto: Rob Engelaar/Infocus Media)

"Ik heb hier al vier jaar naartoe gewerkt en vanavond dan eindelijk de ontlading. Dit is de kroon op mijn werk en op het werk van alle Brabantse bakkers. Een bijzonder grote eer", zo zei Poppelaars woensdagavond.

De cultuur rondom het worstenbroodje wordt beschouwd als een belangrijke traditie die moet wordt behouden voor toekomstige generaties. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert de Nationale Inventaris voor Unesco. Op de lijst staan ook het jaarlijkse bloemencorso in Zundert en de Boxmeerse Vaart.

Begrip in Brabant
Het worstenbroodje is een begrip in Brabant. Het is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is weet niemand. Het worstenbroodje werd vooral bij speciale gelegenheden gegeten zoals na de nachtmis met Kerstmis, tijdens carnaval en tijdens de kermis. Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gegeten.

Onderdeel van de traditie is uiteraard ook de manier waarop het worstenbroodje gegeten wordt: het gezellige samenzijn met vrienden of familie.

Jaarlijkse wedstrijd
De verkiezing tot Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant. De wedstrijd bestaat sinds 1995.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard