Te beluisteren iedere maandag van 19:00 - 21:00 uur bij de HTR en op
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant, ZIGGO kanaal 43 en
24 uur per dag via onze website.

Fijne Feestdagen

FijneFeestdagen

Vladerackse 'Griebelgrauw' van Jo van der Doelen stopt ermee

Het komt nu wel heel erg dichtbij. Al heel lang voordat het definitieve besluit van de herindeling met Oss en 's-Hertogenbosch bekend was wisten de medewerkers van omroep Vladeracken dat het einde van de Maasdonkse omroep definitief zou gaan worden.

"Omdat leegruiming van en ontmanteling van de studio wel een maandje tijd vraagt, is de allerlaatste uitzenddag gepland op zondag 30 november. Daarna gaat de Maasdonkse stekker er definitief uit. Ik denk dat het een dag met 'emotie' zal gaan worden", zegt Jo van der Doelen uit Vinkel. Een van de trouwe medewerkers van omroep Vladeracken uit Maasdonk.

Jo van der Doelen100Door Jan van Ravenstein
De omroep loopbaan van Jo is niet geheel vanzelfsprekend geweest. "Ik had in feite niks met radio of presenteren. Ook niet met de techniek, in welke zin dan ook. Ik was, zoals ze dat soms zo mooi zeggen, blij dat ik thuis de radio aan kon zetten", aldus Jo van der Doelen.

Auto ongeval
In de jaren zeventig was Jo, als gevolg van een vrij ernstig ongeval als vrachtauto chauffeur, genoodzaakt tot het zoeken van een nieuwe, lichtere en lichamelijk minder intensieve, baan. In het portiersvak heeft Jo zich daarna op een innoverende manier kunnen onderscheiden. Helaas heeft hij op zijn 38e levensjaar, op dringend advies van zijn artsen, zijn werkzaamheden moeten stoppen. Het ging niet meer, de indirecte pijnen ten gevolge van het ongeluk bleven hem achtervolgen. Daarna moest hij, na negen jaar een trouwe "Zonnebloem secretaris' te zijn geweest, vanwege een hartinfarct, de Zonnebloem bestuurlijk vaarwel zeggen.

Vladeracken
Ruim 17 jaar is hij actief in het Maasdonkse omroepwereldje. Naast de vele medewerkers die omroep Vladeracken trouw zijn is Jo van der Doelen toch wel een van de 'ether stemmen' die met grote bepaalde regelmaat op de radio te horen is. Zijn 'carrière' begon in feite in 1997. Jo kwam als luisteraar in contact met Wim Kersten. Wim was toen de presentator die het, nog steeds populaire, spelletje "raad waar hij staat" presenteerde. Jo en zijn vrouw Nellie waren fervente luisteraars en deelnemers van het spelletje. Bij de in ontvangst neming van een gewonnen prijs van het radiospelletje liet Jo aan presentator Wim, zich de volgende zin ontvallen: "Nu heb ik tijd zat", zei Jo. Niet wetende dat die ene zin van vijf woorden verstrekkende gevolgen voor zijn toekomst als omroepmedewerker zou gaan krijgen. Wim Kersten 'strikte' Jo meteen met de vraag om hem te assisteren in zijn 'kook' programma. Jo van der Doelen was vanaf dat moment niet meer weg te denken uit de studio van Omroep Vladeracken.

Kookprogramma
Hij deed het goed, getuige de volgende anekdote. In het programma koken deed Jo zich voor als; "wat een boer niet kent, eet hij niet". "De waarheid lag verre van dat, ik lust alles. Maar och, voor een programma moet je ooit wat, een klein leugentje voor je eigen bestwil", zegt Jo met een lach. Het was heel geloofwaardig getuige het feit dat een mevrouw tegen Nellie zei: "Stuur hem maar een keer naar mij, binnen 14 dagen lust hij alles. Dat beloof ik je".

Druk
"Hij is best druk bezig met zijn radio en alles wat erbij hoort. Maar hij doet het zo graag, en je moet toch wat", zegt zijn vrouw Nellie. Inderdaad, een druk baasje. Zo mag Jo van der Doelen wel worden getypeerd. Hij leest het nieuws bij Vladeracken. Doet het programma 'tips voor trips' met Jo zijn vaste uitspraak: "Waar u mee naar toe kunt, mag of moet". 'Radio Santiago, een verzoekprogramma van Nederlandstalige muziek, presenteert hij samen met zijn trouwe maatje Jos van Helvoirt uit Nuland. Voor de Gemeenteraad uitzending doet hij de techniek en praat hij de tijd vol van de eventuele pauzes.

De Griebelgrauw
Maar het bij Jo meest favoriete programma van zijn hand is het programma "De Griebelgrauw". "Brabantse artiesten die Brabantse liedjes vertolken en die ik dan ook weer op zijn Brabants mag aankondigen", zegt Jo met enige trots. Je ziet hem ten volle genieten wanneer hij erover verteld. Luisteraars uit de gehele regio volgen zijn programma wekelijks. Zijn Brabants getinte CD- verzameling is meer dan 300 CD's groot. Zijn totale verzameling is 1500 CD's. Jo: "Allemaal zelf gekocht of cadeau gekregen".

Weekindeling
Alle programma's vergen de nodige voorbereiding, de een wat meer dan de ander. "Tips en trips van de zondagmorgen bijvoorbeeld. Dat moet je voorbereiden, dat gaat nu eenmaal niet anders. Maar ook de Griebelgrauw vergt zijn specifieke voorbereiding en ook de nieuwsberichten die ik op zaterdag verzorg zullen toch up to date moeten zijn", zegt Jo. Er is geen dag in de week dat dit bezige baasje niet bezig is voor 'zijn' omroep. Ofwel thuis op zijn speciale kamertje boven, of in de studio. Omroep Vladeracken gaat door.

Omroep Boschtion
De onderhandelingen met omroep Boschtion uit 's-Hertogenbosch bevinden zich in een afrondende fase. Jo van der Doelen gaat niet mee, het is mooi geweest. Hij is zeker niet bang dat hij in het gevreesde 'zwarte gat' gaat vallen. "Ik heb nog zoveel hobby's waar ik nog zoveel energie in kwijt kan. Vissen, samen fietsen, de kleinkinderen en ons Nelleke", zegt hij grappend. En daarnaast speelt de astma bij mij soms zo op dat ik het presenteren moet laten voor wat het is. En dan belast ik weer een ander met mijn werk. En dat is het laatste wat ik wil", zegt Jo vastbesloten.

Laatste Griebelgrauw
Op zondag 30 november is Jo met 'tips voor trips' voor de allerlaatste keer in de lucht. Op dinsdag 25 november is zijn laatste uitzending van ' De Griebelgrauw'. "Daar ga ik echt een speciale van maken. De voorbereiding voor deze uitzending zijn al in volle gang. Dat komt zeker goed, ik zou zeggen: luisteren maar", zegt de presentator heel geheimzinnig.

 

© 2011 - 2019 'n Lutske Brabants - zondag 15 december 2019 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard