Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Jan Smeets overleden

Oud Vughtenaar Jan Smeets (1945) is donderdag 9 juni 2016 na een kort ziekbed overleden. Dichter, schrijver, theaterdier, poppenspeler, bestuurder, vertaler. Wie een etiket op Jan Smeets probeert te plakken, komt al snel in moeilijkheden. Te veelzijdig. Jan Smeets deed veel. En alles met evenveel passie en enthousiasme.

Zo schreef hij honderden liedjes. Vertaalde hij nummers van The Beatles en Jacques Brel in het Brabants. Smeets maakte theaterstukken, vertaalde ze. Schreef een standaardwerk over de Geschiedenis van het Brabants Amateurtoneel. Een lijvig boek. Want elk zichzelf respecterend dorp had vroeger immers een eigen toneelclub in het plaatselijke patronaatshuis.

Foto's: Frans van den Bogaard

jansmeetsklHij was auteur van Ben nooit zuinig met je dromen over het Zunderts Toneel. En was in dat dorp bijna een kwart eeuw actief bij het bloemencorso. De laatste vijftien jaar als (langstzittend) vakjurylid. Gewaardeerd vanwege zijn enorme kennis op het gebied van theater. De liefde voor het toneel, het theater, greep hem al tijdens zijn studie aan de sociale academie in Breda. Smeets kwam in 1970 bij Proloog, de maatschappijkritische Brabantse toneelwerkgroep. Maar ook later, in 1986, als provinciaal toneeladviseur bij het centrum voor de amateurkunst, was zijn leven vol theater. Later zei hij daarover: “Dat werk was 20 jaar een feest”.

Een feest dat na zijn pensioen in 2006 niet ophield. Integendeel. Hij deed er nog een schepje bovenop. Sloot zich bij theatergroepen aan, stapte in besturen, schreef, vertaalde en maakte poppenspelen voor het Bredase carnaval. En hij dichtte. In 2013 kwam zijn eerste bundel Ik laat me niet kennen uit. In 2015 was hij een van de oprichters van het Bredase stadsdichterscollectief. En voor zijn verjaardag, die hij in januari nog grootst vierde in podium Bloos, verscheen opnieuw een bundel Voor de eeuwigheid.

JanSmeetsKlompKlSmeets, liefhebber van het Brabantse dialect en daarvoor op 13 juni 2010 beloond met de Brabantse dialectprijs De Vergulde Klomp, werd in 2005 geridderd. Zijn nieuwste project, een theaterstuk op basis van het gedicht Het uur U dat Martinus Nijhoff schreef in Breda, heeft hij niet kunnen voltooien. Na een kort ziekbed overleed hij donderdag 9 juni. Hij laat een grote leegte achter.

Het team van 'n Lutske Brabants wenst de familie veel sterkte toe met het verlies van Jan.


© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - donderdag 16 september 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard