Iedere woensdag en zondag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal 917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

900e programma 'n Lutske Brabants

In het weekend van 3 maart 2017 wordt de 900e aflevering van 'n Lutske Brabants uitgezonden. Het programma wordt wekelijks uitgezonden bij verschillende omroepen. De eerste uitzending is uitgezonden op zondag 2 mei 1999 en gemaakt door Frans van den Bogaard en Dré van der Donk.

Foto's : Frans van den Bogaard

Frans presenteert, maar houdt zich ook bezig met de samenstelling en de techniek, terwijl Dré in onvervalst Brabants, Rosmalens om precies te zijn, mee presenteert. Het programma wordt wereldwijd, tot in Australie, Canada, Japan en Thailand beluisterd en heeft een schare zéér trouwe luisteraars.

Het programma is ontstaan bij de Rosmalense Omroep Stichting in 1996. Bij de ROS was een programma “Kijk op Rosmalen” en men had tussen de twee uren even tijd nodig om de gast van het tweede uur te ontvangen. Frans is toen begonnen met twee dialectplaatjes met daar tussen de Brabantse agenda. Deze vier jaar zijn niet meegeteld bij de 900 uitzendingen.

LB900Op 2 mei 1999 maakte we ons eerste ’n Lutske Brabants, we kregen één heel uur bij onze toenmalige lokale omroep Boschtion, samen met Dré. We kwamen wekelijks tijd te kort en twee jaar later kregen we twee uren. Door een uitwisseling van programma’s werd ons programma ook uitgezonden bij de ORVA. De omroep waar Frans 42 jaar geleden in 1975 is gestart met zijn radiohobby. Na 22 februari 2015 waren we alleen nog te horen bij de ORVA, omdat Boschtion was gestopt. Vanaf maandag 11 juli 2016 is ons programma 'n Lutske Brabants ook te beluisteren bij de HTR, de lokale omroep van Doeveren, Drunen, Elshout, Haarsteeg, Hedikhuizen, Heesbeen, Herpt, Heusden, Heusden-Vesting, Nieuwkuijk, Oud-Heusden en Vlijmen. 'n Lutske Brabants is nu ook digitaal, via Ziggo, te beluisteren door 500.000 Brabanders in de volgende gemeentes: 's-Hertogenbosch, Heusden, Vught, Haaren, Schijndel, Sint Michielsgestel, Boxtel, Best, Bernheze en Oss.
Hopelijk krijgen we bij de nieuwe lokale omroep van ’s-Hertogenbosch weer de mogelijkheid ons programma uit te zenden.

We hebben zelf met ons team en samen met de ORVA verschillende locatieuitzendingen gemaakt waaronder 6 keer een Kerstviering in de Taling. Ons team bestond toen buiten Frans en Dré om ook uit de beide echtgenoten Ely en Truus en technici Alexander Martens en Maurits Dijkmans en andere collega radiocollega’s van de ROS, Boschtion en de ORVA.

Bij ziekte van Dré kreeg Frans bij de uitzendingen hulp van Rosmalenaar Gré van der Sterren. Bijna alle Brabants dialectartiesten zijn onze gast geweest in een van de uitzendingen. Bij de Kerstvieringen in de Taling hebben we Albert West en Indo-Rockzanger Danny Everett te gast gehad. Alle weekeinde, uitgezonderd de carnavalsweekenden en één weekend in 2010, toen Frans met hartproblemen in het ziekenhuis lag, was er een uitzending.
In de 17 jaar van ons bestaan hebben we diverse columnisten gehad zoals Jan Bouwmans, voorzitter van Janus en Bet, Jan van Dommelen, radiocollega uit Uden, Wim Daniëls, bekend van landelijke radio en TV, Cor Swanenberg (Klaas va Bètte en Wor ik geborre ben) en Hans Lakwijk (Hannes van Cisse).

Jaarlijks zijn er live-verslagen te horen van het Brabants Boekenweekboek en Brabants Kerstgedichtenwedstrijd van Boxmeer, waar Frans de opnamen maakt..

In 2000 hadden we onze eerste eigen website. Deze site is alweer 8 maal vernieuwd. De Brabantse agenda op de site werd en wordt veel geraadpleegd door de lokale omroepen, Omroep Brabant en natuurlijk mensen die een avondje uit willen.

Wij hebben in de loop der jaren een unieke verzameling geluidsmateriaal opgebouwd van met name onvervalst Brabants repertoire.
Dank aan iedereen die het ons mogelijk maakte deze uitzendingen te maken.
Op naar de 1000e aflevering.

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - donderdag 29 oktober 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard