Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Winnaars Brabants Dialectenfestival

Op zondag 8 juni 2014, 1e Pinksterdag – traditioneel de 2e zondag van juni in de even jaren – vond in Lieshout het Brabantse dialectenfestival plaats. Dit jaar gebeurde dat voor de elfde keer onder grote belangstelling. 

Met het festival wil de Stichting het gebruik van het Brabants dialect stimuleren en tijdens het festival aan individuen, groepen, instellingen de mogelijkheid bieden het Brabants Dialect te laten horen in liedjes, verhalen en gedichten. Het biedt “oude” en “nieuwe” artiesten de mogelijkheid zich te laten horen. 

Op zondag 8 juni werden in het Dorpshuis de dialectpenningen uitgereikt aan de winnaars van de schrijfwedstrijd, verbonden aan het Dialectenfestival.De jury bestond uit: Frank Finkers (voorzitter), Peter Aarts, Lilian Calame en Nelleke van Vlokhoven. De inzendingen werden onder pseudoniem ingestuurd en beoordeeld, pas daarna werd bekend wie de winnaars waren.
In de categorie dialectverhalen werden 24 inzendingen ingestuurd. Die inzendingen waren van een hoge kwaliteit en de jury had er een hele kluif aan.
In deze categorie ging de eerste prijs naar Wim Geets met het verhaal ‘Durskes of chickies’ in het dialect van Heesch. (Henk Jansen uit Hilversum).
De tweede plaats was voor Marinus de Witte met het verhaal ‘’t Wotter van ons opa’ in het dialect van Berghem. (Rini Boeyen uit Rosmalen).
Op de derde plaats eindigde het verhaal ’n Nei fietske’ van Wammy in het dialect van Boxmeer. (Mientje Wever uit Boxmeer).
In de categorie dialectgedichten namen twintig personen deel. Ook hier moest lang overlegd worden voor de winnaar bekend was.

U-DSC00306

Klik hier voor het hele fotoverslag van dit Brabants Dialectenfestival

Johan Otten uit Lierop, die met het liedje ‘Klènne man’ won. (Foto Frans van den Bogaard)

Winnaar werd het gedicht ‘Op dieje plek’ van Geert Wachtman in het Meijerijs. (Hans Lakwijk uit Heeswijk-Dinther). De tweede plaats ging naar ‘Saomen’ van Wilhelmina van de Water in het Liessents dialect. (Nelly de Groot uit Lieshout), terwijl de derde prijs voor ‘Bolivia’ van Abuela, in het dialect van Oss was. (Will Segers uit Oss).

Tenslotte was er de categorie dialectliedjes met negen inzendingen.

Hier ging de eerste prijs naar ‘Klènne man’ van C. Beuser in het dialect van Asten. (Johan Otten uit Lierop). De tweede prijs was voor ‘Kedoo-liedje’ door Hasjel in het Meijerijs (Hans Lakwijk uit Heeswijk-Dinther). De derde prijs ging naar ‘M’n Zwètsbuukske’ door Wimke Toonen in het dialect van Beek en Donk (Tonny van der Graft uit Beek en Donk).

 


© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - maandag 29 november 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard