Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

009. Zeer geïntegreerde mix - Jheronimus Bosch Art Center

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 009Exterieur van de Sint-Jacobskerk, gezien vanuit de Bethaniestraat. Anno 2008. Foto: Josephine Peren

In het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) krijgt de bezoeker een compleet overzicht van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch. Het JBAC is deels gevestigd in een voormalige kerk, een driebeukige kruisbasiliek waarbij de kruising bekroond wordt door een ronde koepel. Naast de westgevel is een hoge klokkentoren. Deze kerk was gewijd aan de H. Jacobus de Meerdere, tussen 1905 en 1907 gebouwd door de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt. Sinds februari 1991 staat de kerk geregistreerd als rijksmonument.
Er is sprake van een geïntegreerde mix van Byzantijnse en Romaanse bouwstijlen. Aan het interieur vallen vooral de prachtige fresco’s op. Op 26 maart 2006 was de officiële opening van het JBAC. Op diverse manieren kan het werk van Jeroen Bosch worden ervaren. Met een glazen, transparante lift wordt de bezoeker meegenomen langs vier galeriekamers, die men vervolgens met de trap van boven naar beneden bezoekt. In deze ruimtes vindt men het volledige oeuvre van Jeroen Bosch, uitgevoerd in hoogwaardige fotografische reproducties en voorzien van authentieke, handgemaakte lijsten. Bij de entreeprijs is een audiotour inbegrepen, die de wonderlijke voorstellingen begrijpelijker en interessanter maken. In de kelder van het JBAC is een 15e-eeuws schildersatelier ingericht, waar men zelf aan de slag kan. Hier krijgt men uitleg over de verschillende werkwijzen en materialen die een schilder als Jeroen Bosch heeft toegepast. Verder biedt het JBAC een spectaculair uitzicht vanaf de bovenste verdieping van de toren. Op 40 meter hoogte, met de glazen lift bereikbaar, heeft men een prachtig zicht op alle delen van de middeleeuwse binnenstad.
Jeroen Bosch heeft zich naar de stad ’s-Hertogenbosch genoemd. Hij heeft er zijn hele leven in gewoond en gewerkt. Hij is omstreeks 1450 geboren en is in 1516 in ’s-Hertogenbosch gestorven. Het internationale kennis- en ervaringscentrum Jheronimus Bosch Art Center is een eerbetoon aan de kunstenaar Jeroen Bosch. Dankzij bruiklenen van de gemeentelijke afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten en van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap is een presentatie ontwikkeld, die de rijke historie van de stad ’s-Hertogenbosch ruim voldoende illustreert. Het JBAC biedt tevens een podium aan concerten, optredens en kunst. Het JBAC beschikt over een bibliotheek, auditorium en vergaderzalen. De bezoeker kan shoppen in een winkel en lunchen en dineren in een restaurant. Zelfs logeren in het centrum is mogelijk. Het JBAC is gevestigd aan het Jeroen Boschplein 2 (voorheen Hinthamerstraat 175).

 

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - vrijdag 18 juni 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard