Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

020. Overkraagde Koepoort - Koepoort

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 013Het pand De Koepoort aan de Sint Jansstraat 1 (midden) gezien vanaf de Korenbrugstraat. Anno 1905.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0005761

Het pand Sint Jansstraat 1 is sinds oktober 1965 een rijksmonument. De huisnaam is De Koepoort. Het is een laatgotisch huis met overkraagde verdieping en zijtrapgevel met steile trappen. Het grenst aan het hoekhuis Lepelstraat 45 en is daar ruimtelijk mee verbonden. Het is drie balkvakken breed, is daarmee dieper dan het buurhuis breed is. Het bevat begane grond, verdieping, zolder en vliering. De kap staat dwars. Op de begane grond bevindt zich in het tweede vak links een stookplaats.
De beide balklagen zijn moer- en kinderbinten op sleutelstukken, zonder muurstijlen en korbelen. De sleutelstukken van de verdiepingsbalklaag hebben een ojiefprofiel, die van de zolderbalklaag een kraal. De verdieping kraagt aan de voorzijde uit. De kinderbalken (acht velden, opgelegd op de moerbinten) steken over de pui heen. Ze dragen een plaat die aan de onderzijde tussen de kinderbalken in geprofileerd is. Of de uitstekende kinderbinten ondersteund zijn geweest door korbelen, kan door bouwhistorici niet gezegd worden. De plaat draagt de bakstenen verdiepingsvoorgevel.
Op zolder staat in het midden een eiken spant, opgebouwd uit twee jukken op elkaar. De korbelen en windschoren zijn boven gepend en onder gespijkerd. De jukbalken zijn niet verbonden geweest met de erlangs lopende sporen. De vlieringvloer bestaat uit kinderbinten, die deels van eiken en deels van grenen zijn. De flieringen van het bovenjuk zijn later vernieuwd, evenals een aantal sporen.
Beide topgevels zijn trapgevels. In de rechterzijtopgevel bevindt zich een eiken kozijn (met oren, toognagels en luiksponning binnen), boven het rechterdakvlak van Lepelstraat 45. Deze topgevel is één werk, en niet een verhoging van een oudere achtertopgevel van het buurhuis. Hij verjongt nogal sterk bij de zolder vloer en kraagt aan de zijde van het buurhuis zelfs wat uit. Dit zou erop kunnen wijzen dat het pand ouder is dan het buurhuis. Waarschijnlijker is echter dat de topgevel bij de bouw van de woning in zijn geheel nieuw is opgetrokken. De baksteen is namelijk van een kleiner formaat dan die van de linker zijgevel van Lepelstraat 45 en is op zolder van dit buurhuis niet als schoon metselwerk behandeld. Kap en sleutelstukken maken ook de indruk jonger te zijn dan het buurhuis. Het huis Sint Jansstraat 1 wordt geschat te zijn gebouwd tegen het midden van de 16e eeuw of daaromtrent.

 

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - vrijdag 18 juni 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard