Te beluisteren:
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR
en natuurlijk
24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

026. Markante hoekwoning uit de 19e eeuw

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 026

Het markante hoekpand aan de Van der Does de Willeboissingel 6 heeft een rijke detaillering aan houtsnijwerk en stijl- en regelwerk.
Foto: Josephine Peren

Het woonhuis op de hoek van de Van der Does de Willeboissingel 6 en de Luijbenstraat is gebouwd in 1896, naar ontwerp van de architect P.Th. Stornebrink. Het toont de vormentaal van het eclecticisme met elementen van de neorenaissance en chaletstijl. De woning is in 1996 gerestaureerd/gerenoveerd. Sinds mei 2001 staat het pand geregistreerd als rijksmonument.

De woning heeft een globaal rechthoekige plattegrond, met een afgeschuinde, noordoostelijke hoek. Het telt deels twee, deels drie bouwlagen plus souterrain onder een plat dak met schilden, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De bakgoot is geprofileerd en rust op consoles. In het noordelijke en oostelijke dakschild zijn kleine dakkapellen geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met speklagen. De plint en waterlijsten zijn uitgevoerd in hardsteen.

Op de hoek met de Luijbenstraat, ter hoogte van de begane grond en eerste verdieping, is een houten erker. Daarboven bevindt zich een houten hoektoren met puntdak, gedekt met leien. De oostelijke gevel toont een driedelige opbouw. Geheel links is een twee bouwlagen tellende, smalle gevelpartij, waarin de ingangspartij van het woonhuis is gelegen. Rechts hiervan is een drielaags, risalerend bouwdeel. De ingangspartij bestaat uit een dubbele ingang met houten paneeldeuren met bovenlicht, bereikbaar via een hoge, hardstenen stoep. Hierboven zit een venster met T-raam. In het risalerende geveldeel op de begane grond zitten vierruits stolpvensters. Op de eerste verdieping bevinden zich T-ramen en op de bovenverdieping zesruits stolpvensters. Ter hoogte van het souterrain zitten kelderramen met tralies.

De driezijdige, houten erker heeft een rijke detaillering met houtsnijwerk en stijl- en regelwerk. Ter hoogte van de begane grond zijn ramen met kleine roedenverdeling en tweedelige bovenlichten. Op de eerste verdieping zitten eenruits ramen met bovenlichten in de vorm van vierpassen. In de vierkante toren boven de erker zijn zesruits stolpramen geplaatst. De noordelijke gevel aan de Luijbenstraat bestaat eveneens uit een risaliet met dezelfde vensterindeling als de risalerende gevelpartij aan de Van der Does de Willeboissingel.

Qua interieur heeft de woning nog grotendeels de oorspronkelijke indeling. De deur rechts in de dubbele ingang geeft toegang tot een L-vormige gang. Tegen de oostelijke gevel bevinden zich de woonkamer/salon en een voormalige slaapkamer met serre in de erker. Aan de westelijke zijde van de gang bevinden zich kleinere vertrekken voor de badkamer ende keuken (oorspronkelijk slaap-/logeerkamers). De keuken bevond zich vroeger in het souterrain.

 

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - donderdag 27 februari 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard