Te beluisteren:
zondag 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kanaal 43 en
maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR
en natuurlijk
24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2019

036. Functionalistische bouwstijl uit zestiger jaren

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 036De villa Ophoviuslaan 156 is een representatief voorbeeld van een in functionalistische stijl gebouwde zogeheten ‘witte villa’, een voor
’s-Hertogenbosch zeer zeldzame bouwtrant. Foto: Josephine Peren

De vrijstaande villa aan de Ophoviuslaan 156 is gebouwd in 1960 naar ontwerp van de architect H.M. de Graaf. Kenmerkend voor de functionalistische bouwstijl is het openwerken van de omsluitende gevelmuur, teneinde binnen- en buitenruimte met elkaar in verbinding te brengen. Dit komt tot uitdrukking in de kale, witte gevelvlakken van bepleisterde baksteen van het rechthoekige blok dat de woning vormt. Een en ander onderbroken door prominent vormgegeven schoorsteenpartijen en grote glasoppervlakken gecombineerd met inpandige balkons. In de architectuur overheerst de rechte hoek. Sinds november 2003 staat het pand geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel aan de Ophoviuslaan omvat de begane grond en de eerste verdieping en bestaat uit twee delen. Deze zijn van elkaar gescheiden door een als zelfstandig, rechthoekig ontworpen rookkanaal, uitgevoerd in blauw geglazuurde bakstenen. Dit rechthoekige volume staat haaks op beide geveldelen, die op dit punt van elkaar verspringen. Het linkergeveldeel is uitgevoerd in baksteen en vervolgens wit geverfd met een zwarte plint. Het geveldeel is gesloten en bezit geen gevelopeningen. Het rechtergeveldeel ligt ten opzichte van het linkermuurvlak een stuk naar voren. Dit deel wordt gevormd door een grote gevelopening. Begane grond en eerste verdieping zijn van elkaar gescheiden door de tot in het gevelvlak doorlopende gewapende betonconstructie van de verdiepingsvloer. Boven de eerste verdieping is een betonnen latei aangebracht. De gevelvulling bestaat uit grotere en kleinere glasvlakken in houten kozijnen, geplaatst op een borstwering van houten panelen. De voorgevel van de eenlaagse garageaanbouw – rechtsachter de woning – wordt volledig ingevuld door een brede, houten garagedeur.

De linkerzijgevel is georiënteerd op de Adriaan van Ostadestraat. Ook de linkerzijgevel kent een tweedeling in een gesloten, wit gevelvlak links en een brede gevelopening ter hoogte van de begane grond en de eerste verdieping rechts. Deze gevelopening is ingevuld door twee inpandige loggia’s, voorzien van grote glasvlakten boven een houten borstwering en een deur. De linkerzijgevel van de eenlaagse aanbouw is over de gehele breedte open en heeft glazen puien. Het dak wordt op een aantal punten door kolommen opgevangen.

De rechterzijgevel is van links naar rechts opgebouwd uit een wit, gesloten gevelvlak, onderbroken door een opengewerkt geveldeel en een uitspringende schoorsteen. Het geveldeel rechts hiervan is geheel blind en is met een sprong naar voren toe uitgelegd. De gewapende betonconstructie van de verdiepingsvloer en het dak loopt door tot in de gevel. Op de begane grond bevindt zich de deur tot de woning. Op de verdieping zijn twee vensters zichtbaar, geplaatst op een borstwering van houten panelen.

 

© 2011 - 2020 'n Lutske Brabants - donderdag 27 februari 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard