Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

058. Topgevels met houtbeschot

FotoBM 058Het dubbele herenhuis aan het Julianaplein 35, hoek Hertogstraat 1, is in 1909 gebouwd door de Bossche architect K.C. Suyling.
Foto: Josephine Peren

Het dubbele herenhuis aan het Julianaplein 35, hoek Hertogstraat 1, is gebouwd in 1909 naar een ontwerp van de Bossche architect K.C. Suyling. Het heeft een rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een zolderverdieping, onder een schilddak met aansluitende steekkappen. De dekking bestaat deels uit leien en is deels in mastiek uitgevoerd. Sinds februari 2009 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

Zorgvuldig gemetselde gevels monden uit in prachtige topgevels met houtbeschot en brede dakoverstekken. Op de hoek van beide straten is een uitkragende, houten erkerpartij. De gevels worden verlevendigd door speklagen in witte verblendsteen. In het bovenlicht van de woning aan de kant van het Julianaplein bevindt zich figuratief glas-in-lood, waarin een ballerina en enkele muziekinstrumenten zijn te onderscheiden.

Op het zijschild aan de kant van de Hertogsraat is een houten dakkapel, waarvan het middendeel onder een segmentboog is gevat. Siermetselwerklijsten en houten goten met klossen vormen de gevelbeëindiging. Aan de bovenkant van de vensters bevindt zich een bakstenen strek. De lek- en onderdorpels zijn in hardsteen uitgevoerd. Ramen en deuren in hout zijn origineel. In de bovenlichten is glas-in-lood aangebracht.

De aan het Julianaplein gesitueerde voorgevel is drie assen breed, inclusief de afgeschuinde hoekpartij. De hoofdingang van nr. 35 bevindt zich uiterst rechts, met een bruingebeitste voordeur met paneelverdeling en sierdetails. Getrapte dagkanten en een geprofileerde latei vormen de omkadering van de ingang. De begane grond bevat verder twee vensters met een enkelruits schuifraam. Vergelijkbare vensters zijn er op de bovenverdiepingen. De afgeschuinde hoekpartij wordt verlevendigd met een langs twee bouwlagen doorgestoken, houten erkerpartij die geschraagd wordt door hardstenen consoles. Een topgevel met zoldervensters, houtbeschot en siermetselwerk vormt de beëindiging van het rechterdeel van de gevel.

Aan de Hertogstraat heeft het bouwwerk een vergelijkbare gevel als aan de voorkant, maar nu breder van opzet. De ingangspartij en vensters zijn er identiek, maar ditmaal heeft de ingang geen glas-in-lood, zoals op nr. 35. Ook aan deze kant van het complex flankeert een topgevel met houtbeschot de afgeschuinde hoekpartij met erker. Een tweede topgevel bevindt zich uiterst links, maar deze is minder hoog doorgestoken.

De achtergevel is voorzien van diverse gevelopeningen, in een wisselend formaat. Uiterst linksboven bevindt zich een trappenhuisvenster met decoratief glas-in-lood. Aan de kant van de Hertogstraat is een bakstenen tuinmuur met speklagen in witte verblendsteen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 19 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard