Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

060. Beeldbepalende gevel

FotoBM 060Het pand Achter het Stadhuis 17 uit 1910 heeft een beeldbepalende gevel. Foto: Josephine Peren.

Het huidige pand Achter het Stadhuis 17 is rond 1910/1911 in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch gerealiseerd. Het is gebouwd over de thans nog aanwezige Binnendieze (Verwersstroom). Dit deel van de Binnendieze vormde oorspronkelijk de stadsbuitengracht van de oudste stadsomwalling, die omstreeks 1200 is voltooid. Waarschijnlijk bevinden zich ondergronds nog resten van deze oude stadsmuur. De oorspronkelijke functie van het gebouw is tekenzaal gemeentewerken geweest, tegenwoordig heeft het een winkelfunctie. Sinds 2003 heeft het de status van gemeentelijk monument.

Het complex omvat een begane grond, een verdieping, een tussenverdieping en een lage zolder. Het wolfdak is voorzien van leien. De tussenverdieping is in 1968 gerealiseerd. De voorgevel is een bakstenen lijstgevel in neorenaissance stijl met art nouveau elementen. De gevel is drie vensterassen breed. Rond 1970 is de pui gewijzigd, waarbij het oorspronkelijke glasvlak van de vensters naar onder toe is verlaagd door de hardstenen borstwering te verwijderen. De oorspronkelijke voordeur is verplaatst naar de middelste travee. De hardstenen brievenbus is voorzien van art nouveau ornamenten.

Boven de segmentbogen van de gevelopeningen bevindt zich een hardstenen waterlijst, die de eerste verdieping scheidt van de begane grond. De hoge vensters op de verdieping hebben in het onderste deel draairamen. Daarboven zitten de nog originele bovenlichten, die voorzien zijn van glas-in-lood. De vensters zijn geplaatst onder een ontlastingsconstructie van ijzeren liggers met rosetten. De gevel wordt bekroond door een geprofileerde kroonlijst. In het voordakschild bevindt zich een dakkapel met een gebogen kroonlijst. Op de plaats van de nokeinden zitten twee ventilatiekokers.

Het pand heeft een samengestelde balklaag van drie balkvakken diep en is voorzien van moerbalken. Op de verdieping is het oorspronkelijke stucplafond uit 1910 nog aanwezig. In het tweede balkvlak zit een stookplaats, geflankeerd door een kastenwand. Bouwhistorici van de gemeente vermoeden dat zich zowel achter de linker- als de rechterzijgevel nog ouder (laat-middeleeuws) muurwerk bevindt. Na 1910 is het gebouw naar achter toe uitgebreid met een tweelaagse aanbouw onder een plat dak. De achtergevel bestaat uit een bakstenen lijstgevel met een breedte van drie vensterassen. De verdiepingsvloer is uitgevoerd met troggewelven. Op de verdieping bevindt zich tegen de linkerzijwand een stookplaats.

Het omstreeks 1910 gerealiseerde pand is gebouwd op de plek van twee van oorsprong laat-middeleeuwse huizen, waarvan ouder muurwerk in de zijgevels behouden kan zijn. Het pand bezit een beeldbepalende gevel in een voor ’s-Hertogenbosch zeldzame bouwtrant, te weten in neorenaissance stijl met art nouveau elementen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard