Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

078. Behoort tot de oudste verkaveling

FotoLB BM 078Het pand aan de Hooge Steenweg 1 behoort tot de oudste verkaveling van de stad ’s-Hertogenbosch. Foto: Josephine Peren

Het pand Hooge Steenweg 1 is een vijflaags, rechthoekig bouwwerk dat gelegen is op de hoek met de Scheidingsweg. Het complex heeft een lange bouwgeschiedenis, die teruggaat tot het begin van de 14e eeuw. In oorsprong is het een zaalhuis dat in de 16e eeuw is opgedeeld in een vast voor- en achterhuis. Het perceel behoort tot de oudste verkaveling van de stad. Het huidige pand is in 1854 ten behoeve van de verbreding van de Scheidingstraat smaller gemaakt. Hierdoor liggen de kelders gedeeltelijk buiten de woning, onder de straat. In 1900 is het gehele gebouw voorzien van een nieuwe voorgevel met afschuining en een nieuwe rechterzijgevel. Sinds oktober 2003 staat het aangewezen als gemeentelijk monument.

Het pand heeft drie kelders gehad. In de vroege 14e eeuw was één kelder voorzien van een houten balklaag. In de 16e eeuw is een opsplitsing ontstaan, waarbij deze kelder in de lengterichting is opgesplitst en er een tongewelf is aangebracht. De achterkelder heeft een vlak tongewelf, dat uit de 14e eeuw stamt. Een voorkelder onder de Hooge Steenweg is in 1971 gesloopt.

In het voorhuis van Hooge Steenweg 1 zijn in de huidige verdiepingsbalklaag zware moerbalken met pengaten van korbelen hergebruikt. Deze balken zijn gedateerd op 1304. De balklagen van de eerste verdieping in het achterhuis zijn in de winter van 1482/83 gedateerd. De balken zijn voorzien van pengaten, die duiden op een houtskeletconstructie en een rankenschildering die in de 17e eeuw is overschilderd.

De met roodbruine verf beschilderde voorgevel is een lijstgevel. De begane grond heeft een moderne winkelpui, de eerste verdieping heeft een brede en een smalle vensteropening. De tweede verdieping kent drie gelijkvormige vensters. De openingen op de eerste verdieping hebben een betonnen latei met daarboven een segmentboog. De openingen op de tweede verdieping hebben een identieke lateiconstructie, met daarboven een halfsteens rollaag. De kozijnen zijn geprofileerd en hebben een schuivend onderraam. De bovenlichten op de tweede verdieping zijn uitgevoerd met glas-in-lood. Het brede venster op de eerste verdieping heeft een groot onderraam met een drievoudig bovenlicht. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde bakgoot op eenvoudige gootklossen. De rechterzijgevel is stilistisch identiek aan de voorgevel. De top van de zijgevel heeft een getoogd venster onder een steens rondboog.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard