Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

082. Fraai historisch ensemble

FotoLB BM 082Het pand Hinthamerstraat 34-36 heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de samenhang met de historisch gebouwde omgeving.
Foto: Josephine Peren

De winkelwoning aan de Hinthamerstraat 34-36 dateert in de kern uit de 15e eeuw. De kelder onder het voorhuis en de verdiepingsbalklagen resteren nog uit deze periode. Rond 1885 krijgt het pand een nieuwe, gepleisterde lijstgevel en een bijpassende winkelpui in neorenaissancestijl. In 1949 is op het achtererf tegen de rechter perceelsgrens een eenlaags bijgebouw met een plat dak neergezet, met daarin twee slaapkamers. In 1984 is aan de achterzijde een eenlaagse aanbouw gemaakt ten behoeve van een winkelmagazijn. Daardoor werden het hoofdpand en het bouwdeel uit 1949 met elkaar verbonden. De begane grond is in 1995 doorgebroken naar het rechter buurpand. Op de verdiepingen bevindt zich thans woonruimte. Sinds juni 2007 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het complex bestaat uit een onderkelderd voorhuis met een vast achterhuis. Het voorhuis heeft een hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder met borstwering. Het dak is plat, met aan de voor- en zijkanten steile schilden. Tegen het voorschild staat een recente dakkapel. Het achterhuis heeft een begane grond die even hoog is als in het voorhuis. Daarboven zijn twee lagere verdiepingen onder een plat dak.

De voorgevel is een symmetrische, twee vensterassen brede, gepleisterde lijstgevel van rond 1885, met op de begane grond een moderne winkelpui. De pui bevat nog drie penanten (= muur- of vensterdam) van de oude winkelpui uit 1885. De penanten hebben de vorm van kolommen. In de grote linker gevelopening is een recente pijler geplaatst, die een ingang naar de bovenwoning aan de linkerzijde afscheidt van de etalagevensters rechts.

Boven het hoofdgestel (= horizontaal lijstwerk) bevindt zich een borstwering met opliggende en verdiepte vlakken. Die laatste zitten recht onder de twee vensters, die boven de hardstenen cordonlijst zijn geplaatst. Op de tweede verdieping vinden we dezelfde indeling en vensters, maar alleen op de eerste verdieping hebben de vensters glas-in-lood in de bovenramen. De gevel wordt afgesloten door een classicistisch hoofdgestel met een gepleisterde architraaf (= dragend deel van een hoofdgestel) en fries en een houten kroonlijst.

De kelder onder het voorhuis heeft een toegang via een luik in de vloer voorin het achterhuis. De kelder bezit een tongewelf met de kruin haaks op de voorgevel, met insteekgewelven langs beide zijwanden. In de voorwand van de kelder zitten twee doorgangen naar de straat met daartussen kaarsnissen. In de achterwand zit een tegenwoordig dichtgezette doorgang naar de kelder onder het achterhuis.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard