Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

086. Gemeentehuis Empel

FotoLB BM 086Slechts tien jaar heeft het gemeentehuis van Empel aan de Brink 7 als zodanig dienst gedaan. Foto: Josephine Peren

In juni 1961 werd het gemeentehuis van de gemeente Empel en Meerwijk geopend. Het ontwerp van het pand was van de architecten N. van der Laan, W.A.J. Hansen en H. van Hal. Vanaf 1971 kwam het dorp Empel binnen de gemeentegrenzen van ’s-Hertogenbosch te liggen. Nog geen tien jaar heeft het gemeentehuis van Empel als zodanig dienst gedaan. Functies van het complex waren daarna kantoor, dokterspost, hulpsecretarie, wijkgebouw.

Het voormalige gemeentehuis aan de Brink 7 is gebouwd in de stijl van de Bossche School. Het heeft een rechthoekig grondplan. Het complex bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen, waarvan de onderste een bel-etage is. De zolderverdieping heeft een laagschilddak met de nok evenwijdig aan de voorgevel. Midden op de nok bevindt zich een dakruiter in de vorm van een met zink beklede, veelzijdige tamboer (onderbouw met koepel), met houten hekwerk. Op de tamboer is een vlaggenmast geplaatst. De vensters hebben gemetselde lekdorpels en zijn voorzien van een smalle, betonnen latei (= draagsteen, draagbalk).

De voorgevel heeft een breedte van zes vensterassen. In het midden is een tamelijk hoog bordes met zijvluchten geplaatst. Het bordes is in baksteen uitgevoerd en heeft hardstenen dekplaten. Aan beide zijden van de trappen zijn ijzeren hekwerken met leuningen. IJzeren stijlen met sierbollen markeren de aanzet van de trapvluchten. Aan de onderzijde is het bordes open, gevat onder een segmentboog. Een in het maaiveld verzonken portiek biedt toegang tot het souterrain. De via het bordes bereikbare hoofdingang is vergelijkbaar uitgevoerd. Links ervan bevindt zich een hardstenen gevelsteen in de vorm van een reliëf van de Heilige Landolinus met de tekst: Empel aan zijn burgemeester 1963. Aan weerszijden van de ingang zijn er telkens twee vensters met een enkelruits raam. Net als deze vensters hebben ook de zes op de bovenste verdieping gelegen vensters een staand formaat.

De achtergevel heeft vier souterrainvensters met een enkelruits raam. Op de bel-etage bevinden zich vier vergelijkbare vensters, echter in een groter formaat. In het midden bevindt zich hier een Frans balkon met een ijzeren hekwerk. De bovenste verdieping is vergelijkbaar ingedeeld als aan de voorzijde.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard