Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

087. Mortuarium en kapel van het Groot Ziekengasthuis

FotoLB BM 087De geopende poort in de Gasthuisstraat naar het terrein van het voormalige Groot Ziekengasthuis met zicht op het mortuarium. Anno 1908.
Foto: Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0001380

Het vroegere mortuarium van het Groot Ziekengasthuis ligt ten westen van het inmiddels gesloopte ziekenhuis op de zuidwestelijke hoek van het voormalige binnenterrein. Het werd in 1888 gebouwd en had oorspronkelijk een grotere omvang. In die tijd stond het bekend als Sint-Josephpaviljoen. Het complex huisvestte aanvankelijk een polikliniek met aangrenzend een lijkenhuis en een rouwkapel. In 1938 werd aan de oostzijde een aanbouw onder plat dak met een nieuwe ingang naar de wachtkamer aangebracht. In de jaren vijftig werd het bouwvolume gehalveerd: de zuidelijke helft van het complex, waarin de polikliniek, een naaikamer en een vestibule waren ondergebracht, werd gesloopt. Het gebouw toont elementen van de neorenaissance. Sinds mei 2001 is het een rijksmonument.

Het complex is samengesteld uit twee bouwdelen onder een flauw hellend zadeldak, met daartussen een lager tussenlid onder plat dak. Aan de westzijde is een dwars hierop geplaatst bouwdeel onder zadeldak en een moderne aanbouw onder plat. De bakgoot is geprofileerd. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, met spekstenen in verblendsteen. De voorgevel (westgevel) is opgebouwd uit twee licht risalerende, door topgevels afgesloten geveldelen op de beide hoeken. Daartussen is een lager, rechtgesloten tussenlid. De topgevels zijn afgedekt met een natuurstenen lijn en worden bekroond door een piron (= ornament). In het tussenlid zijn twee rondboogdeuren. In de korte, zuidelijke gevel bevindt zich aan de linkerzijde de uit 1888 daterende toegangspoort. Het natuurstenen timpaan (= driehoekig gevelveld) wordt ondersteund door twee vaasvormige elementen. Deze rusten op bakstenen pilasters, versierd met natuurstenen diamantkoppen en kapitelen (= bovenbeëindiging van een zuil of pilaster). Hiertussen is een segmentboog met een natuurstenen sluitsteen, waarop de tekst A.D. 1888. De ingang wordt gevormd door een vleugeldeur met panelen, voorafgegaan door een lage, bakstenen stoep. In het timpaan bevindt zich een sculptuur van de beeldhouwer H. van der Geld. Ze stelt een engel voor, die in zijn uitgestrekte handen een lauwerkrans en palmtak vasthoudt. Rechts van de engel is een arts met patiënt, links een ziekenverzorger aan bed. Rechts van de poort zijn twee kleine vensters. In de oostelijke gevel links in de topgevel op zolderniveau zit een rond venster, hieronder is een dichtgemetseld, getoogd venster. In het midden gaat de oostgevel schuil achter een moderne, eenlaagse aanbouw onder plat. Rechts bevindt zich de rouwkapel. In de kapel zitten drie rondboogvensters, waarvan het middelste later is dichtgemetseld.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard