Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

088. Woningcomplex voor grote gezinnen

FotoLB BM 088Het woningcomplex aan de Arnoud van Gelderstraat 34-70 en de Willem Mariastraat 4 is in 1931/32 gebouwd in opdracht van de Rooms Katholieke Bond voor Grote Gezinnen. Foto: Josephine Peren.

Het woningblok aan de Arnoud van Gelderstraat 34-70 en de Willem Mariastraat 4 is in 1931/32 gebouwd in opdracht van de Rooms Katholieke Bond voor Grote Gezinnen. Het ontwerp is van de architect Ph.M. Knoers. De woningen werden aan de huurders overgedragen op 19 maart 1932, de feestdag van Sint-Jozef. Sinds maart 2005 staat het hele complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het complex van eengezins arbeiderswoningen is gebouwd in een sobere, expressionistische stijl. Op de hoeken is het visueel afgesloten door afwijkende bebouwing, te weten twee haaks geplaatste bouwdelen met een laag aangezette topgevel onder een zadeldak. Tussen de hoekpanden bevinden zich 17 wooneenheden. De woningen omvatten drie niveaus: een begane grond, een eerste en een zolderverdieping, onder een zadeldak, evenwijdig aan de straat.

Zowel aan de Arnoud van Gelderstraat als aan de Willem Mariastraat hebben de huizen aan de voorzijde een ondiep voorerf met een lage tuinmuur. Op het achterterrein zijn erven met een grote diversiteit aan schuurtjes, omgeven door een tuinmuur. In de topgevel van het hoekpand nummer 34 is een kunststenen plaquette aangebracht met daarin de naam van de opdrachtgever, de ‘bouwvereniging St. Joseph anno 1931’.

De toegang tot de hoekpanden bevindt zich in een portiek onder een overstekende, betonnen luifel. Deze rust op een gemetselde en door speklagen gedecoreerde kolom, die geplaatst is op een lage, gemetselde borstwering. Ter accentuering van de topgevel is boven de betonnen afdekking van de portiek in het metselwerk een vlechting verwerkt. In de topgevels van de hoekpanden zitten zowel op de begane grond als de eerste verdieping drie vensters. Deze zijn geplaatst op keramische onderdorpels. In de top zit een zeer smal en hoog venster.

De voorgevels van de 17 eengezinswoningen tussen de twee hoekpanden hebben een repeterende opbouw van overwegend drie vensterassen: een deur en twee vensters op de begane grond en drie vensters op de verdieping. Oorspronkelijk hadden alle bovenlichten van de vensters veelkleurig glas-in-lood. Enkele van de kleine toiletramen bezitten nog het kleurige, in art deco vormgegeven glas-in-lood.

De opbouw van de gevels aan de Willem Mariastraat komt in grote lijnen overeen met het gevelbeeld aan de Arnoud van Gelderstraat. Het hoekpand ter linkerzijde is voorzien van een inspringende hoek. Het omvat twee bouwlagen met een zolderverdieping onder twee loodrecht op elkaar geplaatste zadeldaken. De rechterhoek is aanzienlijk kleiner in volume, heeft geen prominente topgevel. Tussen de twee hoekpanden bevinden zich twee wooneenheden.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 24 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard