Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2020

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

089. Het Middelburgsche Schip in beeld

FotoLB BM 089Het pand Het Middelburgsche Schip gezien vanaf de Handelskade. Foto: Josephine Peren

Het pand Brede Haven 59 draagt de historische huisnaam ‘Het Middelburgsche Schip’. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument. Zijn uiterlijke verschijningsvorm dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Achter de 19e-eeuwse lijstgevel gaat echter een 17e-eeuwse kern schuil, waarvan muurwerk, de kelder en de verdiepingsbalklaag bewaard zijn gebleven. De achtergevel van de woning bevat onderdelen van de tweede stadsmuur, waar het in de late 16e of vroege 17e eeuw tegenaan is gebouwd. Het geheel bestaat uit twee achter elkaar geplaatste dwarshuizen met een kelder, begane grond, verdieping en zolder onder twee parallel aan de voorgevel gesitueerde zadeldaken. Deze daken zijn gedekt met overwegend gesmoorde Hollandse pannen. In het voorste dakvlak op het voorhuis zit een dakkapel. In het achterste dakvlak van de kap op het achterhuis zitten twee dakkapellen. Tegen de achtergevel staat een jongere, eenlaagse aanbouw onder een plat dak. Zowel aan de voor- als achterkant van het pand kijkt men uit op water.

De woning is in de tweede helft van de 19e eeuw verbouwd en voorzien van een nieuwe voorgevel. Tijdens deze verbouwing zijn de kap en de zolderbalklaag eveneens vernieuwd. Het tracé van de vroegere stadsgracht loopt midden door de achtertuin aan de Oliemolensingel. Bewoners zijn delen muurwerk tegengekomen, die resten moeten zijn van de eerste kademuur uit de 14e eeuw. Van het stukje kademuur is een trapje in de tuin gemaakt. Bij een 19e-eeuwse verbouwing werd het interieur tevens ingericht, geheel volgens de toenmalig heersende interieursmaak. Hiervan zijn diverse elementen bewaard gebleven. Tijdens een verbouwing in 2001-2002 werden er diverse lagen behang in het pand aangetroffen, waarvan de oudste teruggaat tot ca. 1760. Vóór 2001 zat het pand vol houten wandjes, overal zaten poepdozen en trappen. Het was zowel horizontaal als verticaal in verschillende woningen gesplitst geweest. Ooit woonden er drie gezinnen.

Vanaf 2002 is Brede Haven 59 omgevormd tot een comfortabel woonhuis. Met lift, een Frans model. Het mechaniek van de lift bevindt zich op de vliering, boven de zolderverdieping. De trap van de ontvangsthal beneden naar boven komt uit in een portaal van een glas. De grote woonruimte daarachter strekt zich aan drie zijden uit. Eén zee van licht, van de voorzijde aan de Brede Haven, naar de achterkant aan de Oliemolensingel.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 19 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard