Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

090. Voormalige toegang tot klooster

FotoLB BM 090Het pand Hinthamerstraat 38 bevat elementen die dateren uit de 15e eeuw. Foto: Josephine Peren

Sinds juni 2007 is het winkel/woonpand Hinthamerstraat 38 een gemeentelijk monument. Volgens de gemeentelijk bouwhistoricus Ad van Drunen bevat het gebouw elementen die dateren uit de 15e eeuw. De balklagen en de muurstijlen op de tweede verdieping resteren nog uit deze periode. Het pand had van oorsprong op de begane grond aan de rechterzijde een poortdoorgang naar een smalle straat. Deze steeg leidde naar het klooster van de Predikheren, dat aan de noordzijde van de Binnendieze was gelegen. Dit mannenconvent en de woning aan de Hinthamerstraat werden door de grote stadsbrand van 1419 deels verwoest. De gebouwen zijn tussen 1430 en 1440 herbouwd. Na 1629 werden de kloostergebouwen verkocht en werd er dwars door het kloosterterrein een ‘nieuwe straat’ aangelegd: de huidige Nieuwstraat. Het oudere steegje werd daarna overbouwd.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd een klein, los achterhuis op het achtererf gebouwd. Rond 1860 kreeg het pand een nieuwe, gepleisterde voorgevel in eclectische stijl. In 1943 werd deze vervangen door een klokgevel in 18de-eeuwse stijl, naar ontwerp van de architect J. van Kaathoven. In 1951 is het winkelgedeelte uitgebreid over de hele begane grond en is een nieuwe pui geplaatst. Het complex is ingrijpend verbouwd in 1980. Daarbij werd het losse achterhuis gesloopt en een eenlaagse uitbouw met plat dak geïnstalleerd. De begane grond is eind 20ste eeuw doorgebroken naar het linker buurpand.

De voorgevel is een symmetrische, bakstenen klokgevel van drie vensterassen breed. De pui is gepleisterd en bevat drie openingen tussen penanten met segmentbogen, doorlopend tot op het maaiveld. Boven de pui is een hardstenen cordonlijst, met daarboven drie verdiepingsvensters. Deze hebben getoogde bovenzijdes onder strekse bogen en zijn gevuld met kozijnen met duivenjagerprofiel en zesruits schuiframen. Op de tweede verdieping is ook een cordonlijst met drie van zulke vensters. Ter hoogte van de zolder is in de klokgevel een klein venster met hardstenen lekdorpel, met een kozijn met duivenjagerprofiel en een vierruits draairaam. De klokgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met dekplaten van natuursteen op de schouders en de gebogen top. Bakstenen rollagen lopen langs de hals van de top. In de geveltop is een smeedijzeren sieranker met krulwerk aangebracht.

De kelder onder het voorhuis, met een tongewelf, heeft een toegang via een recente trap ongeveer halverwege het hoofdhuis tegen de linkerzijmuur. Er zijn nooduitgangen linksvoor (naar de straat) en helemaal achterin (naar de achterplaats). De kelder onder het voorhuis heeft aan de rechterzijde een bakstenen inbouw, waarvan de functie onduidelijk is. Een smalle doorgang links achterin geeft toegang tot de smallere kelder, eveneens met tongewelf, onder het voormalige achterhuis.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard