Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

098. Vroeg twintigste-eeuws herenhuis

FotoLB BM 098Het herenhuis aan het Hinthamereinde 13-15 is gebouwd in neorenaissance stijl. Foto: Josephine Peren

Het herenhuis aan het Hinthamereinde 13-15 uit omstreeks 1900 is gebouwd in de voor die tijd kenmerkende neorenaissance stijl. Het gebouw is gelegen op een diep rechthoekig perceel. Het heeft drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en een zolder. Sinds maart 2005 is het pand geregistreerd als gemeentelijk monument.

Aan de linkerzijde sluit het complex aan op het buurpand Hinthamereinde 15a t/m 15c. Ter rechterzijde bevindt zich een smalle steeg. De lijstgevel heeft vijf vensterassen en twee risalerende delen. De linkerrisaliet bevat de hoofdentree. Deze stenen entreepartij heeft aan weerszijden een basement met daarop zuilen. De Florentijnse boog heeft een zwaar blokmotief. Aan de bovenzijde van de entreepartij is een balkon op twee zware en gedecoreerde consoles. Het ijzeren balkonhek is gevat tussen twee kunststenen hekpijlers. De oorspronkelijke, dubbele voordeur bevindt zich in een geprofileerd deurkozijn, dat voorzien is van een halfrond bovenlicht, dat gesierd is met een rooster van siersmeedwerk. Voor de voordeur is een hardstenen trap met twee treden.

Op de eerste verdieping heeft de risaliet een gevelopening met een stucwerk omlijsting. Het geprofileerde kozijn heeft twee naar binnen draaiende balkondeuren en een glas-in-lood bovenlicht. De rechterrisaliet is een hoekrisaliet. De zich hierin bevindende entreepartij is eenvoudiger. De pui onder de tussendorpel is vernieuwd. Het bovenlicht is oorspronkelijk. Het balkon boven deze rechterentree is identiek aan dat boven de hoofdentree. De beide vensterassen tussen de risalerende delen hebben een gevelopening onder een segmentboog. Deze segmentbogen hebben aanzetstenen en een gedecoreerde sluitsteen. Deze sluitsteen is op de begane grond uitgevoerd als console van de bovenliggende waterlijst. Deze waterlijst ligt in lijn met de geprofileerde balkonplaat. De kozijnen hebben een schuivend onderraam en een vast glas-in-lood bovenlicht.

De kroonlijst heeft een geprofileerde en uitstekende bakgoot, die gedragen wordt door een groot aantal gedecoreerde consoles. Onder deze consoles sluit een waterlijst aan. De ruimte tussen de consoles is gevuld met siermetselwerk. Het dakschild boven de hoofdentree heeft een dakkapel. De kapel heeft een T-venster, met leien gedekte zijkanten en een geprofileerde, uitstekende bakgoot op consoles. De dakkapel heeft een met leien gedekt, afgetopt tentdak. De dakschilden zijn aan de bovenzijde afgesloten met een geprofileerde lijst.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 16 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard