Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

104. Erkers, balkons en topgevels

FotoLB BM 104

Het in 1911 door de in zijn tijd gerenommeerde Bossche architect K.C. Suyling gerealiseerde bouwwerk aan het Julianaplein 23-25.
Foto: Josephine Peren

Het dubbele herenhuis aan het Julianaplein 23-25 is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van de architect K.C. Suyling, in opdracht van de koopman H.P. Welsch. Het complex is zowel een rijksmonument (2004) als een gemeentelijk monument (2011).

Het bouwwerk heeft een samengestelde plattegrond en telt drie bouwlagen en een zolderverdieping. De zolder heeft een plat dak, met langs de voorzijde een ‘showkap’ in de vorm van een evenwijdig aan de voorgevel gelegen zadeldak. Topgevels met zadeldakvormige steekkappen sluiten op de showkap aan. Tussen de steekkappen bevinden zich een schoorsteen en een houten dakkapel met een lessenaarsdak. Het metselwerk van de gevels is uitgevoerd in baksteen in kruisverband, maar op nummer 25 later overgeschilderd. Ze hebben hardstenen plinten en zijn verlevendigd met enkele groengeglazuurde speklagen. Langs de bovenzijde zijn houten lijstgoten op klossen. Iedere bouwlaag heeft smeedijzeren ankers. De ingangen en vensters hebben hardstenen onder- en lekdorpels. Deze eindigen in gemetselde strekken en bevatten originele houten ramen en deuren.

De twee huizen zijn vergelijkbaar in opzet en detaillering. Nummer 25 springt naar voren ten opzichte van nummer 23 en is via een afgeschuinde travee met dit adres verbonden. Inclusief de schuine travee is het pand op eerstgenoemd adres vier vensterassen breed. Nummer 23 heeft een breedte van drie assen. In beide gevallen bevindt zich links de via een hardstenen stoep bereikbare ingang. Deze heeft een paneeldeur met schouderboogdetaillering en een enkelruits bovenlicht. Nummer 25 heeft rechts van de ingang drie vensters met een enkelruits venster, op nummer 23 zijn er twee van dergelijke vensters.

Op de verdieping is er op beide adressen een driezijdige, houten erker. Op nummer 25 omvat deze de twee middelste vensterassen en bevindt zich aan weerskanten telkens één venster. Op nummer 23 bevindt zich links een venster en rechts voornoemde erker. In de bovenlichten van de erker op nummer 23 zit decoratief glas-in-lood in jugendstil. Beide erkers vormen aan de bovenzijde een klein balkon met een smeedijzeren sierhek. De betreffende vensteras wordt langs de randen geleed door gemetselde vensterdammen, die reiken tot aan de topgevels. Deze topgevels hebben schuine zijden met tamelijk brede overstekken en zijn verlevendigd met houtbeschot. In het midden zit een Engels erkervenster. Deze erkers zijn driezijdig en voorzien van ramen met veelruits roedenverdeling.

De twee woningen hebben een klassieke herenhuisindeling, met een opzij gelegen gang/trappenhuis en aan één zijde daarvan gelegen hoofdvertrekken. De keuken is op het uiteinde van de gang gelegen en gecombineerd met een kelder. Op de verdieping scheidt de zoldertrap de twee hoofdvertrekken van elkaar. Op de bovenste verdieping zijn nog enkele kamers, waaronder een voormalige dienstbodekamer.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard