Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

107. Wapen van Emden

FotoLB BM 107

Gevel van het pand Het Wapen van Emden aan de Postelstraat 49. Anno 1970. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0040617

Het pand aan de Postelstraat 49, hoek Begijnstraatje, is sinds januari 1989 een rijksmonument. Dit herenhuis uit 1793, met de oorspronkelijke naam Het Wapen van Emden, wordt in 1940 verbouwd. Enkele jaren later wordt het pand, ten behoeve van waterschap De Aa, ingrijpend gewijzigd door de architect Nico van der Laan (Bossche School). Sinds 1998 is het architectenbureau De Twee Snoeken er gevestigd.

De brede gevel dateert uit 1793 en heeft een middenrisaliet van vier traveeën. Op de begane grond zetten de muurdammen tussen de vensters zich naar beneden toe als pilasters door. Op de verdieping, die architectonisch van de begane grond gescheiden wordt door een geprofileerde waterlijst, bezitten de pilasters natuurstenen basementen en kapitelen. De gevel eindigt in een kroonlijst, die ondersteund wordt door voluutvormige consoles. De twee kleine kelders hebben geen relatie met het opgaande muurwerk. De rechterkelder bezit een middeleeuws tongewelf. De begane grond heeft een driedeling, haaks op de straat. Deze driedeling weerspiegelt de symmetrische opzet van de laat-18e-eeuwse voorgevel.

In de linkerbeuk bevindt zich tegen de voorgevel een spreekkamer, die in opzet geheel stamt uit de vroege 19e eeuw. Er is een witmarmeren stookplaats met kachel tegen de linkerzijmuur en de lichttoetreding vindt plaats via drie 8-ruits schuifvensters. De kamer wordt omgeven door een hoge lambrisering en bezit een nog oorspronkelijke, dubbele deur. Achter de kamer is het trappenhuis gesitueerd. De trap dateert uit de vroege 19e eeuw en bezit een gecanneleerde trappaal en een leuning die gedragen wordt door gesneden balusters.

In de middelste beuk zijn de hal en entree ondergebracht. Tot 1940 was het tochtportaal niet aanwezig en was de hal groter. De deuren bezitten authentieke empire omtimmeringen (eerste kwart 19e eeuw). Ook de lambrisering, het stucplafond met kaderlijst, hoekmotieven en middenornament zijn nog oorspronkelijk. Alleen de deuren zijn deels vernieuwd, terwijl ook de zwart-wit marmeren tegelvloer in een latere fase is aangebracht.

In de rechterbeuk zijn de receptie en een grote vergaderkamer ondergebracht. De receptie heeft een stucplafond met randlijst en een rijk geprofileerd, rond middenstuk met plafondhanger. Ook hier zijn drie 8-ruits schuifvensters aangebracht, de aanwezige binnenluiken volgen de roedenverdeling in de ramen. De vergaderkamer bezit een rijk vormgegeven, groen-zwart marmeren stookplaats op kolommen met messing kapitelen en basementen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard