Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

108. Diverse gevelaccenten

FotoLB BM 108

Het dubbele herenhuis aan het Julianaplein 15-17 heeft diverse markante gevelaccenten. Foto: Josephine Peren

Het dubbele herenhuis aan het Julianaplein 15-17 dateert uit 1909-1910. Nog altijd is het bouwjaar te lezen in het glas-in-lood van de ingang op nummer 15. Het ontwerp is van de hand van de architect J. Dony, in opdracht van C. Teulings, goudsmid en fabrikant van gouden voorwerpen. Teulings ging zelf op nr. 17 wonen. Vandaar het beeld van de patroonheilige van de smeden, Sint Eloy (ook wel Eligius genaamd), tegen de voorgevel. Het bouwcomplex is zowel een rijksmonument (2004) als een gemeentelijk monument (2011).

Het deels onderkelderde dubbele herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een plat dak met voorschild. De geprofileerde, houten gootlijst rust op consoles. Boven de voorgevel zijn twee door frontons bekroonde dakkapellen geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met natuurstenen speklagen. Hardstenen plint, stoep en vensterdorpels. De voorgevel telt zes traveeën. De herenhuizen hebben beide een brede, twee traveeën tellende, licht risalerende gevelpartij. Die wordt afgesloten door een klokgevel, afgedekt door een natuurstenen lijst met voluutvormige (voluut = spiraalvormige versiering) klauwstukken (klauwstuk = weerszijde van topgevel) en bekroond door een fronton. Hiernaast een smalle, recht afgesloten gevelpartij, waarin de hoofdingang is gesitueerd. Ingangspartij met geblokte rondboog, met daarin een paneeldeur. Hierboven is een rond venster met glas-in-lood, met een natuurstenen omlijsting in de vorm van een cartouche (cartouche = omlijsting).

Op de begane grond zijn rechtgesloten vensters met schuiframen met tweeruits bovenlichten met glas-in-lood. Hierboven zijn geprofileerde ontlastingsbogen, rustend op consoles met bladdecoratie. Op de eerste verdieping zijn rechtgesloten vensters met ontlastingsboog. Hierin zijn kruisramen en tweeruits bovenlicht met glas-in-lood. Houten onderluiken. In de topgevels zijn stolpramen met tweeruits bovenlicht, voorzien van onderluiken. Daarboven zijn ontlastingsbogen.

Inwendig is in beide panden de oorspronkelijke indeling nog gedeeltelijk herkenbaar: een vestibule met tochtdeuren, daarachter een gang die toegang geeft tot salon en eetkamer, gescheiden door schuifdeuren glas-in-lood. In de beide traphuizen zijn nog de oorspronkelijk houten steektrappen aanwezig, met houten balustrade en trappalen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard