Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

110. Expressionistische voorgevel

FotoLB BM 110

De voorgevel van het pand Kerkstraat 53 is in een expressionistische stijl in 1926 opgetrokken. Foto: Josephine Peren

Het pand Kerkstraat 53 is oorspronkelijk gebouwd in de late Middeleeuwen, op een diep perceel. Het is een van de hoogste gebouwen in de gesloten huizenrij. Het bestaat uit een voor- en achterhuis, gescheiden door een brandmuur. Het heeft een opbouw in drie niveaus: begane grond, eerste en tweede verdieping, onder een plat dak. Onder het achterhuis bevond zich een kelder met tongewelf, die in 2002 gesloopt is. Sinds juni 2003 staat het ingeschreven als gemeentelijk monument.

De bakstenen voorgevel dateert uit 1926 en is in een expressionistische stijl opgetrokken in een donkere handvormsteen met verdiepte voegen. In 2002 is een nieuwe pui aangebracht, die bestaat uit een moderne stalen kozijn met stijl- en regelwerk. Boven de pui bevindt zich een houten kroonlijst. Samen met de natuurstenen penanten vormt die lijst het laatste restant van de pui uit 1915. Op de eerste en tweede verdieping zijn drie kruisvensters met draairamen en glas-in-lood bovenlichten. De gevel is tussen en naast de vensters voorzien van schuin gemetselde pilasters. De horizontale gevelbeëindiging bestaat uit een brede strook blauw/groen geglazuurde bakstenen, die is doorgezet op de rechterzijgevel. Onder het middelste venster op de eerste verdieping is een metalen art deco vlaggenmasthouder geplaatst.

Het voorhuis is op beide verdiepingen voorzien van samengestelde balklagen met consoles. Het achterhuis heeft enkelvoudige balklagen voor zowel de eerste als de tweede verdiepingsvloer, die is aangebracht in de 18de eeuw. Op de begane grond is de oorspronkelijk ruimtelijke indeling geheel verdwenen; maar achter de moderne afwerkingslagen zijn nog delen van oudere stucplafonds aanwezig. Achter de voorgevel op de eerste verdieping bevindt zich een grote, in rijke stijl uitgevoerde pronkkamer. In de ruim twee meter hoge lambrisering zijn kasten en de toegangsdeur verwerkt. Tegen de rechtermuur is een schouw gesitueerd, waarvan de achterkant is betegeld met 19de-eeuwse Delftsblauwe tegels en zogenaamde olifantstegels. Het plafond bestaat uit een in 1924 aangebrachte samengestelde balklaag. De vier omtimmerde balken rusten op consoles, die geornamenteerd zijn met koppen van personen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard