Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

114. Ingetogen en verzorgde gevelwand

FotoLB BM 114

Het pand Julianaplein 3 heeft een ingetogen, verzorgde lijstgevelarchitectuur met een in oranje verblendsteen gemetselde baksteen
Foto: Josephine Peren

Het pand Julianaplein 3 dateert uit 1909 en is gebouwd naar een ontwerp van de architect A. van Liempt. Het is uitgevoerd in een traditionalistische stijl met enige invloed van de Jugendstil en tevens de neorenaissance. Sinds februari 2009 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het heeft een plat dak, met aan de voorzijde een schuin schild dat gedekt is met leien. Op dit schild bevindt zich een houten dakkapel met een breed overstekende, gebogen bovenzijde en een dubbel, enkelruits draairaam met een enkelruits bovenlicht. De voorgevel is in oranje verblendsteen (= gladde baksteen) gemetseld, met speklagen (deels dubbele) in witte verblendsteen. De vensters en ingangen zijn gevat onder een segmentboog. Ook de bogen bestaan uit oranje verblendsteen. De vensters hebben hardstenen lekdorpels.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een breedte van drie vensterassen. De rechteras vormt een risaliet (= gevelvoorsprong) en mondt uit in een dakhuis (= toegang tot dakterras). Een hardstenen stoep leidt naar de in het risaliet gelegen hoofdingang. Deze heeft een vernieuwde dubbele deur met paneelverdeling en deurramen. Links van het risaliet heeft de eerste bouwlaag twee vensters. Op de eerste verdieping zijn er twee vergelijkbare vensters, maar het risaliet heeft een tweelichtsvenster. In het dakhuis bevindt zich eveneens een tweelichtsvenster, waarvan aan de bovenzijde een borstwering is aangebracht. Deze borstwering ligt ingeklemd tussen posten met hardstenen dekstukken.

Het pand heeft een voor Bossche herenhuizen kenmerkende klassieke indeling, met een opzij gelegen hoofdgang met trappenhuis, met aan één zijde daarvan gelegen hoofdvertrekken. Op de begane grond werden de hoofdvertrekken en suite (= twee of meer in elkaar lopende kamers) opgezet.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard