Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

124. Met twee vaste achterhuizen

FotoLB BM 124

Het pand Postelstraat 30-32, op de hoek met het Lamstraatje, heeft een voorhuis met twee vaste achterhuizen. Foto: Josephine Peren

Het pand Postelstraat 30-32, op de hoek met het Lamstraatje, is een typisch middeleeuwse hoekhuis van het Bossche type. Het bestaat uit een voorhuis en twee vaste achterhuizen. Het complex is in de tweede helft van de 19e eeuw ingrijpend verbouwd. In de zijgevel langs het Lamstraatje is te zien, dat alleen de begane grond nog dateert uit de middeleeuwen. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het voorhuis omvat een kelder (niet meer toegankelijk), hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder onder een zadeldak met voor- en achterdakschild. De twee vaste achterhuizen hebben een kelder, hoge begane grond, verdieping en zolder onder een zadeldak met een klein dakschild aan de achterzijde. Op het achtererf staat een éénlaagse werkplaats met een plat dak uit 1932.
De hoge voorgevel is twee vensterassen breed. De gevel heeft op de begane grond nog de oorspronkelijk 19de-eeuwse, houten winkelpui met pilasters, getoogde bovenlichten, hardstenen borstwering en een kroonlijst op consoles. Rechts zit de ingang tot de appartementen (30, 32 en 32A) op de verdieping. De deur dateert uit 1932, net als de invulling van de bovenlichten (glas-in-lood), het etalagevenster en de ingang tot het kantoor links. Zowel op de eerste als tweede verdieping zitten twee getoogde vensters met een geprofileerde omlijsting. De kozijnen en ramen zijn in 2000 naar het oude voorbeeld vernieuwd. Onder de vensters is een hardstenen lekdorpel. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, een fries met verdiepte velden en een kroonlijst op drie consoles.

De linkerzijgevel ligt aan het Lamstraatje. De verdiepingen zijn in de 19e eeuw vernieuwd. Dit is zichtbaar in het metselwerk. Het metselwerk ter hoogte van de kelder en begane grond dateert uit de 16e eeuw. Het hoger gelegen metselwerk is duidelijk met machinale baksteen gebouwd. Over de gehele breedte van de gevel zijn vier (dichtgezette) kelderlichten zichtbaar. De drie vensters met achtruits schuiframen op de begane grond zijn in 2000 nieuw aangebracht. Net voor het eerste achterhuis zit een kleine ingang in de gevel. Boven alle vensters zit een rollaag en er onder een hardstenen lekdorpel. De gevel (voorhuis en achterhuizen wordt afgesloten door een gootlijst. Tussen het tweede achterhuis en de oude werkplaats uit 1932 staat een gepleisterde muur met een poort naar Lamstraatje 1 (verdieping tweede achterhuis).

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 24 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard