Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

126. Opvallende torenuitbouw

FotoLB BM 126Aan de rechterzijde van het herenhuis Julianaplein 21 bevindt zich een opvallende torenuitbouw. Foto: Josephine Peren

Het herenhuis aan het Julianaplein 21 dateert uit 1910 en is gebouwd naar een ontwerp van de architect J. van de Berg. In 1911 is op de bovenste verdieping aan de achterzijde een kamer toegevoegd. Het pand is zowel een rijksmonument (2004) als een gemeentelijk monument (2011).

Het bouwwerk heeft een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Aan de rechterzijde is een opvallende torenuitbouw met gemetselde consoles en banden gele verblendsteen. Ook deze toren heeft een plat dak. Het asymmetrisch opgebouwde pand bestaat uit twee ongelijke traveeën. De linkertravee heeft twee boven elkaar geplaatste houten erkers met afgeronde hoeken. Daarboven bevindt zich op de kapverdieping een balkon met siersmeedijzeren hekwerk. Aan de voet hiervan bevindt zich een klein afdak, gedekt met zinken leistrips. De balkondeur heeft een zware, natuurstenen omlijsting met forse consoles. De vensters in de erkers hebben ramen met roedenverdelingen in de bovenlichten. In de licht risalerende rechtertravee bevindt zich de entree. De houten paneeldeur is versierd sobere, geometrische motieven die invloeden van de art nouveau vermoeden. De deur heeft een hardstenen omlijsting. De verdiepingsvensters zijn recht gesloten en hebben elk een zandstenen latei en enkelruits schuiframen met ongedeeld bovenlicht.

Hert metselwerk van de gevel wordt verlevendigd door een hardstenen plint, siermotieven, natuurstenen speklagen en een band met decoratie in reliëf boven deur en vensters. Het fries is eveneens voorzien van siermetselwerk. De vensters in de erkers hebben ramen met roedenverdelingen in de bovenlichten. Aan de achtergevel is een blokvormige keuken gebouwd, waaraan later een bijkeuken is gebouwd. Aan de zuidzijde bevinden zich openslaande deuren voor het tuinterras. Hierboven bevindt zich een balkon met sober bewerkte, houten spijlen.

Intern heeft het pand een ruime gang, die met een terrazzo vloer is belegd. Links van de gang zijn twee kamers en suite met schuifdeuren. De plafonds zijn met geometrische patronen en cirkels gestuukt. Onder de trap en keuken bevindt zich de kelder die op stalen balken gewelfd is. Rechtsachter is de blokvormige, voormalige keuken. In de hal is een houten steektrap met geometrisch geornamenteerde trappalen en spijlen. De kamers op de verdiepingen zijn sober geornamenteerd met stucplafonds met geometrische motieven.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard