Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

139. Een sobere, eclectische vormgeving

FotoLB BM 138De dubbele woning aan de Koningsweg 24-26 is een gemeentelijk monument. Foto: Josephine Peren

Het pand Koningsweg 24-26 is gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architect Jules Dony. De architectuur kenmerkt zich door architectuuropvattingen uit de vroege twintigste eeuw. Hierbij wordt teruggegrepen op traditionele architectuur en historiserende detaillering. Sinds september 2003 is het een gemeentelijk monument.

Beide huisnummers vormen samen één bouwmassa met een beneden- en een bovenwoning, bestaande uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder een zadeldak. De voorgevel is opgemetseld met handvormstenen en uitgevoerd als schoon metselwerk met origineel voegwerk. De gevel heeft een onderverdeling in twee assen. Op de linkeras bevindt zich de dubbele deuropening onder een brede luifel, met daarboven twee bovenlichten met nog de originele vulling met glas-in-lood. De luifel rust aan de zijkanten op twee ranke colonnetten, die op een lage borstwering staan en een natuurstenen basement en een spiraalvormig kapiteel hebben.

Beide gevelopeningen zijn geplaatst onder een dubbele ontlastingsconstructie met een natuurstenen latei en een strekse boog. Het hoge venster op de verdieping is uitgevoerd als middeleeuws kruiskozijn, met draairamen met een vaste stijl in het onderste gedeelte en glas-in-lood in de vaste bovenlichten. Het kruisvenster is geplaatst op een natuurstenen onderdorpel en heeft aan de bovenzijde een hanekam met sluitstenen. De onderramen zijn voorzien van luiken. Dit deel van de voorgevel eindigt met een fries van siermetselwerk op een hardstenen waterlijst, geleed door de klossen waar de bakgoot op rust. Ter hoogte van de verdiepingsbalklagen bevinden zich smeedijzeren sierankers.

De rechter vensteras heeft een kenmerkende opbouw met een driekantige erker ter hoogte van de begane grond, afgesloten met een betimmerde topgevel. Op de eerste verdieping een tweede erker met een kleinere grondslag. De versmalling is vormgegeven door middel van drie geknikte dakvlakken, gedekt met loden schubben. Ook de afdekking van de erker op de eerste verdieping is hiermee belegd. De hoge vensters van de erkers kennen een tweedeling met een onderraam, voorzien van een luik en een in glas-in-lood uitgevoerd vast bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een boven de bakgootlijst uitgemetselde smalle topgevel. Links in het dakvlak is een met loden schubben gedekte dakkapel, gesierd met een piron. Het draairaam is modern. Een smeedijzeren pseudo-valhek, geplaatst op een laag bakstenen muurtje, vormt de erfafscheiding van de voortuin. Dit hek loopt verder voorlangs een aantal woonhuizen aan de Koningsweg.

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard