Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

142. Typerende neorenaissance bouwstijl

Het hoekpand Kerkstraat 29 is een winkel-woonhuis uit 1900, in typerende neorenaissance stijl. Foto: Josephine Peren

Het winkel-woonpand Kerkstraat 29, op de hoek met de Krullartstraat, is in 1900 nieuw opgetrokken. Hierbij werd wel gebruik gemaakt van oudere, mogelijk laatmiddeleeuwse, gemeenschappelijke zijmuren. In 1969 is de pui van de voor- en zijgevel gewijzigd, met extra etalagevensters en een woningingang in de zijgevel, die naar rechts werd verplaatst. In 1976 is de kelder vergroot, uitgediept en van een nieuw kelderdek voorzien. Achter in het pand is een tussenverdieping aangebracht ten behoeve van kantoorruimte. In 2001 is de pui gewijzigd. Sinds augustus 2007 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand heeft een langwerpig rechthoekige plattegrond. Het bevat een kelder, een hoge begane grond met achter in een recente insteekverdieping, twee vrij hoge verdiepingen en een zolder met borstwering. De kap is samengesteld uit twee zadeldaken, die in T-vorm op elkaar aansluiten. Op het voorste deel van het gebouw staat de nok haaks op de voorgevel en is de dakhelling vrij steil. Op achterste deel loopt de nok evenwijdig aan de voorgevel en is de dakhelling minder steil. In het rechterdakvlak op het voorste gedeelte van het pand staan twee houten dakkapellen met zinken zadeldakjes. In het linkerdakvlak alsook in het achterste dakvlak bevinden zich twee recente dakramen.

De voorgevel is een bakstenen topgevel van twee vensterassen breed, in typisch laat 19de-eeuwse neorenaissance stijl. Op de begane grond bevindt zich een tweedelige winkelpui uit 1969 met twee grote, voornamelijk met glas ingevulde gevelopening. Hierboven is de gevel gemetseld in rode baksteen en in zones met gele verblendsteen als decoratie, afgewisseld met zandstenen speklagen en hardstenen waterlijsten. Boven de pui is een fries met gele verblendsteen met een hardstenen waterlijst langs de bovenzijde. Daarboven bevinden zich twee vensters met segmentbogen met een uitkragende lijst. Boven de vensters is een decoratieve band van metselwerk met rode en gele baksteen. Hierboven een waterlijst en vensters als op de eerste verdieping. Boven deze vensters is er een zandstenen lijst met profiel en kleine consoles, waarboven de gevel iets verder naar voren is gebouwd. Boven de lijst is een vrij hoog fries met siermetselwerk in geel en rood, die afgesloten wordt door een waterlijst. De topgevel bevat in het midden een zoldervenster. De bakstenen pinakel heeft een zandstenen console en top, hier bovenop staat een overhoekse, zandstenen pinakel bekroond door een bol. Tegen de bakstenen pinakel en ter hoogte van de verdiepingsvloeren zijn smeedijzeren sierankers aangebracht.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard