Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

143. Woonhuis aan Julianaplein

FotoLB BM 143Het woonhuis Julianaplein 9 is onderdeel van een bouwblok met een karakteristiek gesloten gevelwand. Foto: Josephine Peren

Het woonhuis Julianaplein 9 is onderdeel van een bouwblok met een karakteristiek gesloten gevelwand. Het werd in 1909 gebouwd en ontworpen door de architect A.J. van Kempen, in opdracht van de boekdrukker H.G. van de Veerdonk. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

De tweelaagse, gedeeltelijk onderkelderde woning, heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde een uitbouw voor de keuken. Het pand heeft een plat dak, aan de voorzijde is een dakschild met shingles. Er is een dakkapel met fronton. Onder het dakschild bevindt zich een lijstgoot. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met speklagen. De plint en dorpels zijn van hardsteen.

De voorgevel, rechtgesloten met onder de lijstgoot een fries met siermetselwerk, telt drie traveeën. Aan de rechterkant is een risalerende gevelpartij die afgesloten wordt door een topgevel. De gevel heeft rechtgesloten vensters, waarin zich schuiframen bevinden met bovenlicht in glas-in-lood. Op de begane grond zijn ontlastingsbogen aangebracht in de vorm van rondbogen, op de eerste verdieping zijn segmentbogen met natuurstenen aanzet- en sluitstenen.

Rechts is de ingangspartij, die uit een gedetailleerde paneeldeur bestaat met zij- en bovenlicht met daarin glas-in-lood. Boven de ingang bevindt zich op de eerste verdieping een balkon met smeedijzeren hek, dat rust op natuurstenen consoles. Openslaande, beglaasde balkondeuren met glas-in-lood bovenlicht. Ter hoogte van de zolder in de topgevel is een rondboogvormig drielichtsvenster met glas-in-lood bovenlichten. De topgevel is afgedekt met een natuurstenen lijst. Boven in de topgevel is een gevelsteen met het jaartal 1909.

De sober uitgevoerde achtergevel heeft links, ter plaatse van de keuken, over twee verdiepingen een uitbouw onder plat dak. Rechts hiervan is op de begane grond een serre, die in 1927 is vergroot. Boven de serre is een balkon, met een modern balkonhek. De balkondeur heeft zij- en bovenlichten. De achtergevel is voorzien van rechtgesloten vensteropeningen.

Inwendig toont het woonhuis in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke indeling. Aan de rechterkant is een portaal met tochtdeur en een gang, die uitkomt op de keuken aan de achterzijde. Links hiervan is een woonkamer en suite met schuifdeur. In de gang bevindt zich een terrazzovloer met mozaïekband en een houten steektrap met houten balustrade en rijk bewerkte, houten trappaal. In de woonkamer zijn zwart marmeren schouwen. In de serre zijn moer- en kinderbalken met gedecoreerde sleutelstukken en een daklicht met een glas-in-lood legraam.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard