Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

145. Woonblok in neorenaissance stijl

FotoLB BM 145Het woningblok aan de Oranje Nassaulaan 1,3 en 5 is architectonisch in neorenaissancestijl gebouwd. Foto: Josephine Peren

Het woonblok aan de Oranje Nassaulaan met de nummers 1, 3 en 5 bestaat uit drie voormalige herenhuizen met achtererf. De woningen zijn gerealiseerd door de Belgische architect Jules Dony. Nummer 1 is gebouwd in opdracht van F. van Lanschot, de nummers 3 en 5 in opdracht van mejuffrouw W. van Lanschot. Op de tweede bouwlaag zijn de panden via een nauwe doorgang met elkaar verbonden. Nummer 1 is inwendig sterk gewijzigd en versoberd; het interieur van nummer 3 is het best bewaard gebleven. Sinds mei 2001 staat het woonblok geregistreerd als rijksmonument.

De gedeeltelijk onderkelderde, bakstenen panden bestaan uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met Maasleien gedekt, omlopend schilddak. Aan de minder representatieve zijden (Stationsplein) tellen de huizen drie en deels vier bouwlagen onder een plat dak. In de dakschilden zijn een trapgevel en twee samengestelde topgevels met toppilasters geplaatst. Er zijn dakkapellen met overstekend, door leien gedekt omlopend schilddakje. De schoorstenen zijn decoratief gemetseld, deels met speklagen en smeedijzeren sierankers. De gevels worden verlevendigd door het gebruik van rood, groen en geel geglazuurd baksteen en rood verblendsteen voor speklagen, siermetselwerk en toepassing in ontlastingsbogen. Hardsteen is toegepast bij entreetrappen, plinten, dorpels, cordon-, water- en tandlijsten, sluit- en aanzetstenen, balkonconsoles en ter afdekking van en als sierstuk op de topgevels. Gevelopeningen en entreeportieken zijn rechtgesloten of onder segment-, rond-, hoefijzer- of korfboog afgesloten.

Bovenlangs de gevels bevindt zich een geprofileerde goot op klossen, deels opgenomen in een fries met siermetselwerk. Onderlangs de gevels is een hardstenen plint gerealiseerd met diverse kelderlichten, voorzien van smeedijzeren diefijzers en ruitvormige roosters. Elk voormalig herenhuis bezit aan de asymmetrisch opgebouwde voorzijde een entreeportiek, een smeedijzeren balkon in de tweede bouwlaag en een topgevel in de kapverdieping. Nummer 1 telt vier traveeën, waarvan de linker twee licht risaleren. Er zijn diverse typen vensters deels met glas-in-lood bovenlichten. Natuurstenen lijsten omzomen de ontlastingsbogen. Nummer 3 telt drie traveeën. Bovenlichten met kleine roedenverdeling, gietijzeren balkonconsoles, beglaasde en betraliede, dubbele entreedeur met panelen. Het hoekpand nummer 5 telt drie traveeën, waarvan de linker hoektravee is afgeschuind, hetgeen kenmerkend is voor de hoekoplossingen van de bouwblokken in de wijk Het Zand. Bovenlichten met kleine roedenverdeling, bij het balkon verspringend. Achtergevels en oorspronkelijke opstallen op het achtererf zijn grotendeels gewijzigd en versoberd, evenals de oorspronkelijke tuinmuur met ezelsrug.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard