Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

147. Monumentaal pand Kring Vrienden

Het pand Parade 12 is het monumentale onderkomen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Foto: Josephine Peren

Het statige hoekpand aan de Parade 12 is vanaf mei 2011 in gebruik als monumentaal onderkomen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. In 2010 aangekocht, vond er een grondige restauratie plaats onder supervisie van de architect Jeroen Dingemans. Sedert enkele jaren nu zijn naast het kantoor ook een publieksbalie en een winkel gerealiseerd. Op de verdieping bevinden zich vergaderruimtes en leslokalen. Ook kunnen bezoekers zich hier in de royale hal verzamelen om van hieruit een stadswandeling te starten. Vóór 2008 was het complex in gebruik als kantoorruimte van het Waterleidingbedrijf Oost Brabant.

Oorspronkelijk had het gebouw een woonfunctie en gaat in de historische bronnen terug tot in de 14e eeuw. De oudst bekende bewoner was in 1341 ene Matheus Quab, stichter van beurzen en weldoener van de Bossche Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (de Zwanenbroeders). Het huidige herenhuis dateert echter uit 1858. Het vroegere koetshuis achter het pand is omstreeks 1984 gesloopt. Het werd vervangen door kantoorbebouwing in Bossche Schoolstijl naar ontwerp van de architect H. van der Laan.

De gootbakken, de voorgevel, delen van de kapconstructie en enkele plafonds waren in zeer slechte staat geraakt door de jarenlange leegstand van het pand. Met de grootste zorg zijn alle onderdelen in oorspronkelijke staat hersteld. Ook werden de deuren teruggevonden van de alkoofkasten, waarmee deze teruggebouwd konden worden. Stucwerk ornamenten die nog intact waren, werden gekopieerd met rubberen mallen. Hiermee werden de verloren gegane plafonds weer hersteld. De bouwkundige keuring van de bestaande bouw werd verzorgd door PelserHartman.

Het huidige Kringhuis is een vijf vensterassen breed en diep pand met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak. Het is gebouwd in een statige, eclectische architectuur. Toegepast in de gevels zijn schoon metselwerk met deels hardstenen, deels gepleisterde plint, hoekpilasters, kordonlijsten met tandlijst, vensteromlijstingen. Een en ander wordt afgesloten door een forse kroonlijst met consoles, met daar tussen cassetten en zoldervensters. Boven de kroonlijst is een attiek (verhoging). In de middenrisaliet bevindt zich een dubbele deur met stoep, bovenlicht en geprofileerde omlijsting. Daarboven is een balkon op consoles en met een smeedijzeren hek. Vensters met T-ramen, op de verdieping met afgeronde bovenhoeken. In de zijgevel zijn vier imitatievensters als blindnis opgenomen. Rondom het complex is een hardstenen stoep, grotendeels afgesloten met een smeedijzeren hek. Sinds 2004 een rijksmonument.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard