Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

149. Invloeden van de neorenaissance

Het voormalige herenhuis aan de Oranje Nassaulaan 10 vertoont elementen van de neorenaissance. Foto: Josephine Peren

Het voormalige herenhuis aan de Oranje Nassaulaan 10, op de hoek met de Luybenstraat, is in 1897 ontworpen door de architect Jules Dony. De toegepaste bouwstijl vertoont invloeden van de neorenaissance. Het pand is inwendig verbonden met een latere aanbouw aan de linkergevel. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het gedeeltelijk onderkelderde, bakstenen complex is gebouwd op een L-vormige plattegrond. Het telt twee bouwlagen en een kapverdieping onder een omlopend, afgeplat en met gesmoorde bouletpannen gedekt schilddak. De dakvoet heeft een omlopende, overstekende, geprofileerde goot op gesneden klossen, de noklijn is afgezet met een eenvoudigere goot. Het pand heeft enkele dakkapellen, waarin vensters zijn geplaatst met een kleine roedenverdeling onder met zink gedekte zadel- en tentdakjes, die bekroond worden met pironnen. De achterzijde en een deel van de linkergevel tellen drie bouwlagen onder een plat dak. In de asymmetrische straatgevels is gebruik gemaakt van hardsteen voor de plint, dorpels en als afdeklaag. Natuursteen is toegepast voor lijsten, kraagstenen, diamantkoppen, speklagen en voor aanzet-, vorm- en sluitstenen. Geel, rood of donkerblauw gekleurde baksteen is gebruikt voor sierverbanden in boogvelden en een boogfries. Gevelopeningen hebben rond- en segmentbogen waarin rechtgesloten vensterkozijnen met enkelvoudige, twee- of driedelig gekoppelde schuifvensters, deels nog met T-vormige ramen. Op de begane grond zijn bovenlichten met glas-in-lood.

De gevel aan de Oranje Nassaulaan telt twee smalle traveeën en een afgeschuinde hoek. De linkertravee heeft een hoekpilaster, de rechtertravee risaleert. De gevel aan de Luybenstraat telt twee brede traveeën. De rechtertravee is eveneens risalerend en afgesloten met een samengestelde topgevel, voorzien van een toppilaster, sieranker en pironnen. De linker zijgevel telt deels twee en deels drie bouwlagen. Het drielaagse deel wordt afgesloten met een bakgoot op een muizentandlijst. Er zijn diverse smeedijzeren sierankers geplaatst. De achtergevel is overeenkomstig, echter soberder gedetailleerd.

De opzet van de plattegrond is herkenbaar bewaard gebleven. Aan de linkerzijde is de gang gesitueerd, met een gang naar de kelderdeur en een bordestrap naar de verdiepingen. Aan de rechterkant en voorzijde bevinden zich de voormalige woonvertrekken. Het interieur is ten dele gemoderniseerd. Van belang zijn onder meer: een kelder met troggewelfjes, een hal met enkele paneeldeuren en geprofileerde deurlijsten, trapportaal met decoratief gesneden trapbalusters en gebrandschilderd glas-in-loodraam op het bordes. De originele voordeur is vervangen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard