Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

150. Portiek-etagewoningen – Luijbenstraat 18-22

Het complex Luijbenstraat 18-22 bestaat uit drie portiek-etagewoningen. Foto: Josephine Peren

Het complex Luijbenstraat 18-22 bestaat uit drie portiek-etagewoningen, die in 1898 in een eclectische stijl zijn opgetrokken. Het bouwwerk maakt deel uit van de gaaf bewaarde zuidelijke straatwand van de Luijbenstraat. Sinds februari 1991 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het betreft hier een tussenhuis van drie bouwlagen met zolder, met een breedte van drie traveeën. De gevels zijn gleed met gepleisterde speklagen in machinale baksteen, gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een samengesteld plat dak, met een met pannen gedekt schild aan de voorzijde. De vensters zijn recht gesloten en hebben T-ramen. De gevel heeft een samengestelde hardstenen plint. De vensters op de begane grond zijn getoogd met een witte hanenkam (= strek waarvan de bovenzijde verspringend of boogvormig is). De vensters hebben T-ramen met glas-in-lood in de bovenramen.

De rechtertravee wordt in beslag genomen door een over twee bouwlagen doorlopende ingangspartij. Deze heeft een fraai gedetailleerd bovengedeelte met voluutvormige (= spiraalvormige versiering) consoles en halfzuiltjes. Daarboven bevindt zich een opengewerkt deel met vijf balusters en een van wangen voorziene aedicula (= tempeltje) waarop de tekst ANNO 1898 vermeld staat. In de hierachter liggende, grotendeels betegelde hal bevinden zich de ingangen van de drie woningen. Deze zijn voorzien van houten paneeldeuren met stijlornamenten. De twee bovenwoningen zijn bereikbaar via een steile, hardstenen trap. De beide verdiepingsvensters zijn recht gesloten met strek en centrale diamantkop en hebben T-ramen. De vensters op de tweede verdieping zijn in detaillering hieraan identiek. Het balkon is centraal geplaatst en heeft een door bewerkte consoles gedragen hardstenen voetplaat en een gekruld, ijzeren hekwerk. Het fries is sober geornamenteerd met casementen (= verdiept veld) en cirkels.

De achterzijde van deze portiek-etagewoningen bestaat uit enkele blokvormige bouwvolumes onder platte daken. Deze hebben geen bijzondere detaillering. De ornamentiek van het interieur is sober en grotendeels gewijzigd.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard