Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

152. Binnen de oudste stadsmuur

FotoLB BM 151Het pand Markt 71 heeft een belangrijke historische waarde vanwege de situering binnen de oudste de stadsmuur van ’s-Hertogenbosch.
Foto: Josephine Peren

Het pand ‘De Blauwe Pluim’ aan de Markt 71 bestaat uit een voor- en een achterhuis. Het omvat een kelder, begane grond met insteekverdieping in het voorhuis, een eerste verdieping en een zolderverdieping. De oorspronkelijke kap uit de 13e eeuw is vervangen door een lessenaarsdak, dat tegen de zijmuur van het buurpand aanloopt. Sinds maart 2005 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De huidige voorgevel is historiserend opgetrokken in 1925, naar ontwerp van de architect J.J. van Halteren. Het is een in kruisverband gebouwde trapgevel naar zeventiende-eeuws model. Het onderste deel van de gevel is voorzien van een houten pui, die uit twee delen bestaat. Het onderste deel van de pui is in de late twintigste eeuw vernieuwd; het bestaat uit een brede deuropening naar de winkel en een etalageruit op een lage, houten borstwering. Hierboven is een houten luifel aangebracht, die met drie trekstangen is opgehangen. Het bovenste gedeelte van de pui, ter hoogte van de insteekverdieping die thans tot aan de voorgevel doorloopt, bestaat uit zes vensters met een zesruits roede-indeling onder een eenvoudige kroonlijst.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee moderne vierruits vensters met een klein, kleppend bovenlicht. In de top van de gevel bevindt zich een modern achtruits, vast venster. De trapgevel is afgewerkt met natuurstenen afdekplaten. In de top van de gevel bevinden zich geornamenteerde muurankers.

Het gehele pand was oorspronkelijk onderkelderd en voorzien van een tongewelf. Het voorste deel van het gewelf is in 1925 vervangen door troggewelfjes op ijzeren liggers. De oorspronkelijke toegang van de kelder bevond zich zowel in de straat als op het achtererf, maar is nu toegankelijk via een luik in de stoep. Het muurwerk in de linkerzijmuur van de kelder is opgemetseld in Vlaams verband en dateert uit de 13e eeuw. Ook het muurwerk van de rechterzijmuur heeft zijn oorsprong in de 13e-eeuw. Het pand heeft samengestelde balklagen, op de tweede verdieping bevinden zich nog restanten van zestiende-eeuwse consoles onder de moerbalken. De huidige kapconstructie dateert uit 1925.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard