Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

153. Vroeg voorbeeld kalkzandsteenbouw

FotoLB BM 151Deze panden aan de Oranje Nassaulaan met de nummers 11 t/m 21 zijn een vroeg voorbeeld van kalkzandsteenbouw. Foto: Josephine Peren

Aan de Oranje Nassaulaan vindt men een blok voormalige herenhuizen met achtererf. Het gaat hier om zes tussenwoningen op drie percelen (nummers 11-13, 15-17 en 19-21). Deze panden zijn perceelsgewijs opgedeeld in een boven- en benedenwoning. De herenhuizen zijn in 1903 gebouwd door de architect M. Heestermans. De bouwstijl vertoont invloeden van de art nouveau. Het complex is een vroeg voorbeeld van kalkzandsteenbouw, een kunststeen die voornamelijk in de begintijd ervan (vanaf 1898) veel in buitengevels is toegepast. Vanaf mei 2001 staat het complex geregistreerd als rijksmonument.

Het blok met achtererven wordt begrensd door de Oranje Nassaulaan en de Mayweg. De bakstenen panden zijn gedeeltelijk onderkelderd en beslaan elk een L-vormige plattegrond. Aan de Oranje Nassaulaan hebben ze twee bouwlagen en een kapverdieping, onder een voordakschild gedekt met leien. Aan de Mayweg tellen ze drie bouwlagen onder een plat dak. Aan de gevel aan de Mayweg zijn diverse tweelaagse uit- en aanbouwen onder plat met verschillende hoogten. Aan de Oranje Nassaulaan bevinden zich dakschilden die afgezet zijn met noklijsten en voorzien van dakkapellen met stolpvensters onder lessenaardak. In het plat zijn enkele daklichten aangebracht. De in kruisverband gemetselde woningen zijn voornamelijk opgetrokken in grijze kalkzandsteen voor de voorgevels en baksteen voor de achtergevels.

De asymmetrische voorgevels aan de Oranje Nassaulaan beslaan per tussenwoning twee traveeën. De linkertraveeën van de nummers 11-13 en 15-17 komen architectonisch overeen: een driezijdig gesloten erker over twee verdiepingen, waarop een balkon met smeedijzeren hekwerk. De erker wordt bekroond met een dakopbouw met hoektorentjes en borstwering, waarin zich de in een hoefijzerboog ingebedde balkondeuren bevinden. De linkertravee van de nummers 19-21 risaleert en bevat op de verdieping een uitgebouwde, houten, rechthoekige erker op consoles. Eveneens bekroond met een dakopbouw met torentjes, borstwering en toppilaster, boven een in een hoefijzerboog ingebed venster. In de rechtertravee op de begane grond zijn twee beglaasde en betraliede entreedeuren met panelen. Met daarboven een balkon voorzien van een smeedijzeren balustrade.

De gevels worden verder geleed en verlevendigd door het gebruik van rode verblendsteen voor versieringen als speklagen, ontlastingsbogen, hardsteen voor de vensterdorpels, entreetrappen, brievenbussen, consoles, cordonlijst, plint, aanzetstenen en gevelornamenten. Gevelopeningen zijn rechtgesloten of onder segment-, rond- of hoefijzerboog. Onderlangs de gevelwand is een gemetselde plint en bovenlangs een goot op klossen, deels opgenomen in een fries met siermetselwerk.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard