Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

154. Delftse Schoolstijl in Oud-Empel

FotoLB BM 154Het pand Empelsedijk 2 is een markant voorbeeld van kleinschalige villabouw binnen de dijkbebouwing van Oud-Empel. Foto: Josephine Peren

Het pand aan de Empelsedijk 2 is gebouwd rond 1941 en is neergezet als ambtswoning. Mogelijk gaat het dan om het voor de burgemeester van de toen nog zelfstandige gemeente Empel en Meerwijk bestemd woonhuis. In dat geval was burgemeester A.A.H. de Bekker de eerste bewoner. De woning is een gemeentelijk monument.

Het bouwwerk is uitgevoerd in de stijl van de Delftse School. Deze traditionalistische richting kwam rond de jaren 1920 op. Door nadruk te leggen op een aan de klassiek Hollandse huizenbouw verwante vormentaal streefde men naar het herstel van een ‘eerlijke’ bouwkunst die nauw aan moest sluiten bij de Nederlandse volksaard. Ambachtelijk vormgegeven huizen met bakstenen gevels, pannendaken en vensters met kruiskozijnen en luiken waren het resultaat.

Het woonhuis aan de Empelsedijk 2 is hiervan een goed voorbeeld. Kenmerkend hiervoor is het in een vrij forse baksteen uitgevoerde, roodbruine metselwerk, met natuurstenen gevelaccenten in de vorm van dek- en aanzetblokken. Ook de veelruits ramen en de vensterluiken geven het pand een voor de Delftse School kenmerkend ‘Oudhollands’ karakter.

De woning heeft een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond. Echter, langs de linkerzijgevel bevindt zich een uitbouw die omhoekt langs het rechterdeel van de achtergevel. De bouwmassa is éénlaags, met een zolderverdieping onder een zadeldak, met de nok haaks op de voorgevel en licht geknikte onderzijden. Ook de uitbouw heeft een zadeldak, waarvan het linkerschild echter een afsteek vormt van de hoofdkap. Op het achterste nokeinde van de hoofdkap sluit een gemetselde schoorsteen aan, die voorzien is van een smeedijzeren sierbekroning. Een hoge en licht taps toelopende, bakstenen schoorsteen bevindt zich op het rechterschild.

De voorgevel (zuidkant) is twee vensterassen breed en heeft een asymmetrische indeling. Links bevindt zich de onder een segmentboog gevatte hoofdingang, waarvan natuurstenen blokken de aanzet van de boog markeren. Rechts van de ingang is een venster met een kruiskozijn. De bovenlichten zijn enkelruits en hebben glas-in-lood. Op de verdieping zijn twee vensters met een twaalfruits draairaam en een enkelruits bovenlicht met glas-in-lood. De topgevel wordt bekroond door een bakstenen tuit met een ezelsrug.

De linkerzijgevel (westkant) vormt langs de linkerkant een uitbouw. Aan de westzijde hiervan zit links een ingang met een enkelvoudige deur met een negenruits deurraam. Rechts hiervan een venster met benedenramen en bovenlichten als genoemd in de voorgevel. Rechts achter de woning bevindt zich een later gerealiseerde (buiten de monumentenbescherming vallende) vrijstaande garage uit 1995.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard