Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

158. Gepleisterde lijstgevel uit 1860

Het complex Minderbroedersstraat 30 is in 1860 vernieuwd in de vorm van een gepleisterde lijstgevel. Foto: Josephine Peren

Het pand Minderbroedersstraat 30 bevat op de begane grond een café en op de verdiepingen twee appartementen. De rechterzijmuur van het complex bevindt zich op het tracé van de oudste stadsmuur van ’s-Hertogenbosch (1200-1225). Nadat deze stadsmuur in de eerste helft van de 14de eeuw zijn functie was verloren, zal het huis zijn gebouwd. Hierbij werd materiaal van de stadsmuur hergebruikt voor de rechterzijmuur. Tot in de vroege 19de eeuw bestaat het achterhuis uit een kelder, begane grond en zolder, daarna is het opgehoogd. Rond 1860 is de voorgevel vernieuwd in de vorm van een gepleisterde voorgevel. In de vroege 20ste eeuw is op de begane grond een winkelpui geplaatst, met een aparte ingang naar de bovenwoning. De kap is in 1956 vernieuwd. In 1996 zijn twee appartementen op de verdiepingen gebouwd. Hierbij is de achtergevel grotendeels vernieuwd en is het pand met een verdieping verhoogd. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het bouwwerk heeft een langwerpige plattegrond. Het bestaat uit een voorhuis en een ondiep, vast achterhuis. Het voorhuis heeft een hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder zonder borstwering. Het achterhuis bevat een kelder met opkamer en eveneens twee verdiepingen en zolder zonder borstwering. Het mansardedak heeft aan de voorzijde een schild en brede dakkapellen aan de zijkanten. Op het achtererf, dat zich uitstrekt tot achter het linker buurpand, staat een éénlaagse aanbouw met plat dak.

De voorgevel is een gepleisterde lijstgevel met drie vensterassen en is voorzien van horizontale schijnvoegen. De pui heeft een kozijn met kraalprofiel en een enkelruits bovenlicht. Links onder in de gevel is een toegang tot de kelder, met een luik in het trottoir. De kelder onder het voorhuis heeft een tongewelf in de lengterichting, de kruin steekt boven het maaiveld uit. Tegen de dwarsmuur tussen voor- en achterhuis is in het gewelf een dwarsgewelf aangebracht. In de dwarsmuur is een doorgang naar de kelder onder het achterhuis. Deze kelder is hoger gelegen dan die onder het voorhuis. Het gewelf is rond 1900 voorzien van een overspanning met gemetselde troggewelfjes. Op de verdieping zijn er direct boven een cordonlijst drie vensters met kozijnen en 6-ruits schuiframen. Op de tweede verdieping vinden we eenzelfde indeling met dezelfde vensters. Ter hoogte van de zolder bevinden zich drie vierkante vensters. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige houten kroonlijst.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard