Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

162. Kop-hals-romp type

De boerderij aan de Empelse Schans 1 vormt volgens het kop-hals-romp type een opmerkelijke blikvanger. Foto: Josephine Peren

De boerderij aan de Empelse Schans 1 is een kenmerkend voorbeeld van agrarische architectuur uit de periode van de Wederopbouw. Het complex dateert uit 1950. Karakteristiek is de opzet met een grotendeels vrijstaand woonhuis, dat via een verbinding aansluit op de hierachter gelegen dorsvloer, de deel. De hoofdingang van de woning bevindt zich in de achtergevel. Qua vormgeving is aangesloten bij de sobere vormentaal van de Delftse School. Het pand is een gemeentelijk monument.

De boerderij is opgezet volgens het kop-hals-romp type. Alle bouwdelen zijn éénlaags en voorzien van een zolderverdieping. De diverse daken zijn gedekt met rode muldenpannen. Op het nokeinde van de woning staat een bakstenen schoorsteen. Op de gevelhoeken bevinden zich gemetselde schouders. Het woongedeelte (kop en hals) heeft twee vensters met een vierruits raam met tweeruits bovenlicht. Alle vensters in het woongedeelte eindigen in een bakstenen strek. In de achtergevel is ongeveer ter hoogte van de middenas de hoofdingang gesitueerd. Deze heeft een paneeldeur en een van een smeedijzeren sierrooster voorzien bovenlicht. Rechts hiervan vormt een tussenlid de verbinding tussen woning en deel. Dit verbindingsgedeelte is aan de oostkant voorzien van een betonnen raam met een zesruits roedenverdeling.

De deel (rompgedeelte) heeft in de rechterzijgevel (oostkant) vijf getoogde stalvensters met een betonnen raam met vierruits roedenverdeling. In de linker gevelhelft wordt deze vensterreeks onderbroken door een getoogde stalingang met een deur met smeedijzeren gehengen. De deur heeft een losse beneden- en bovenhelft. Rechts in de gevel bevindt zich een brede inrijpoort (zijlangsdeel) met een dubbele deur. De achtergevel is grotendeels blind. Uiterst rechts is een stalingang, met rechts daarvan een getoogd stalvenster met zesruits raam in beton. De boerderij is gelegen op een ruim bijbehorend terrein met erf, siertuin en boomgaard.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard