Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

163. De Drie Moriaenshoofden

De naamsverklaring van de huisnaam De Drie Moriaanshoofden van het pand Brede Haven 5-6 is niet eenduidig. Foto: Josephine Peren

Namen zoals Moriaanshoofd, de Moriaan of de Drie Morianen, kwamen in Nederlandse steden in de 17e eeuw veelvuldig voor als huisnaam. In onze stad kennen we het pand De Moriaan aan de Markt 77, dat uit de 13e eeuw dateert en vermoedelijk het oudste bakstenen huis van Nederland is. Aan de Brede Haven 5-6 vinden we De Drie Moriaanshoofden, sinds mei 2001 ingeschreven als rijksmonument.

De naamsverklaring van de huisnaam De Drie Moriaanshoofden is niet eenduidig. Het tweede deel van het woord Moriaanshoofden verwijst naar een waterkundig object: ‘werk van rijshout en steen, dwars op de oever, om afslag te voorkomen’. Onder andere in het Zeeuwse duidt een moriaanshoofd op een stenen of houten zeehoofd, ter bescherming van land en dijken. Verder is Moriaanshoofd een gehucht op Schouwen-Duiveland. Het eerste deel van Moriaanshoofden roept associaties op aan een zogenaamde ‘gaper’: de afbeelding van een moor (= een neger) die traditioneel de gevel van een drogisterij sierde. Maar een dergelijke winkel heeft er nooit in het pand gezeten. In de (late) middeleeuwen woonden er wel vele schippers langs de Brede Haven.

Anno 1889 staat op de voorgevel van De Drie Moriaenshoofden. In dat jaar bouwde Jansje van den Boom-de Boer dit pand. Als eigenares van een scheepvaartonderneming bezat zij een aantal stoomboten. Het woonhuis met bedrijfsruimte op de begane grond is gebouwd in neorenaissance stijlvormen. Rond 1995 is het grondig gerenoveerd.

Het drie raamassen brede bouwwerk telt drie lagen en een zolderetage. Het is opgetrokken uit baksteen met ornamenten in geschilderde natuursteen en wordt afgedekt door een zadeldak. De ingang bevindt zich in de linkertravee. De ramen hebbel deels gewijzigde schuif- en draairamen. Daarin zitten bovenlichten met glas-in-lood onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. In de vullingen zitten siermotieven. Op de eerste etage bestaan deze uit maskerkoppen, op de overige etages uit schelpmotieven. Onder de ramen zijn cordonlijsten en speklagen. Op de eerste etage in de linkertravee bevindt zich een driezijdige erker van hout, met gebogen dak met zinken schubleien. De tuitgevel heeft een middendeel dat met pilasters uitkraagt op voluten met leeuwenkoppen. De gevel wordt bekroond door een opbouw met gebogen fronton en vulten. De top heeft deklijsten, speklagen en rolwerkcartouches met Anno 1889. Inwendig op de verdieping is een suitekamer met stucplafonds. In de voorkamer is een marmeren schoorsteenmantel.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard