Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

166. Twee historische huizen

Het pand Minderbroedersstraat 4-6 is herkenbaar als dubbel huis, waarschijnlijk voortkomend uit achterhuizen van Schapenmarkt 1
Foto: Josephine Peren

Het pand Minderbroedersstraat 4-6 is een gebouw dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond. Deze twee panden hebben waarschijnlijk als achterhuizen van het pand Schapenmarkt 1 gefungeerd. In de kern dateert het uit de late middeleeuwen, met een lijstgevel uit de late 19de eeuw. Vanouds werd het bouwwerk ‘Het Trepke’ genoemd, naar de ‘Minderbroederstrappe’, de ingang van het voormalige, tegenoverliggende klooster van de Minderbroeders (Franciscanen). Tegenwoordig is er een winkel in gevestigd met bedrijfsruimten op de verdiepingen. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het gebouw heeft een ondiepe en brede plattegrond. Het is geheel onderkelderd, de twee kelders zijn echter niet meer toegankelijk. Er is een hoge begane grond, een verdieping, een zolder met borstwering en vlieringen. Aan de voorzijde is een dakschild, aan de achterzijde een plat dak. Onderaan het voor-dakvlak bevinden zich drie houten dakkapellen met platte daken met forse overstekken en dubbele draairamen. Op het rechteruiteinde van de nok staat een lage, gemetselde schoorsteen.

De voorgevel is een brede, gepleisterde lijstgevel. Op de verdieping is een a-symmetrische indeling in zes vensterassen. Op de begane grond is de gevel gepleisterd met schijnvoegen in blokverband. Onregelmatigheden in dit blokverband en een onregelmatige vensterindeling verraden hier nog de oorspronkelijke indeling in twee aparte huizen. Ongeveer tweederde deel van de gevel aan de linkerkant heeft smallere ‘blokken’ dan het resterende rechterdeel van de gevel. In het linkerdeel bevinden zich twee vensters tussen forse muurdammen, terwijl er links vier vensters zijn tussen smalle penanten. Deze vier vensters hebben een doorlopende gepleisterde lekdorpel, terwijl de andere twee afzonderlijke lekdorpels hebben. Alle zes de vensters bevatten kozijnen met kraal profiel en dubbele draairamen met drieruits bovenramen. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten fries en een geprofileerde gootlijst op klossen.

De tussenmuur tussen de twee voormalige huizen is nog voor een klein deel bewaard op de begane grond (tegen de achtergevel), en voor een aanzienlijk deel op de verdiepingen (met doorgangen). Op de begane grond is een grote winkelruimte, met rechts een halletje achter de aparte ingang met de trap naar de verdieping. De verdiepingsvloeren liggen in het linkerdeel van het pand (nr. 4) iets lager dan in het rechterdeel, hetgeen ruimte schept voor een ruime vliering die functioneert als woonlaag. De kap bestaat uit twee grenen schaarspanten, die haaks op de voorgevel geplaatst zijn, daterend van omstreeks 1800.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 16 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard