Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

173. Kweekschool Concordia en H. Hartmulo

FotoLB BM 172Kweekschool Concordia en de H. Hartmulo waren gehuisvest in dit complex aan de Papenhulst. Anno 1922.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0031177

In het kolossale schoolgebouw aan de Papenhulst 1 waren de kweekschool voor meisjes Concordia en de mulo van het Heilig Hart ondergebracht. Het neogotische pand werd in 1910-1911 gebouwd naar ontwerp van de architect W.Th. van Aalst. Het complex sluit in de Choorstraat aan bij de kloostervleugel van het vrouwenconvent Dochters van Maria en Joseph, ook wel bekend als de Zusters aan de Choorstraat. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond, met een afgeschuinde noordoostelijke hoek. De korte vleugel aan de Choorstraat telt aan de voorzijde drie bouwlagen onder een plat dak met voorschild. Aan de achterzijde zijn vier bouwlagen onder een plat dak. Het zuidelijk deel van de kweekschool en mulo is drielaags onder plat dak met schilden, gedekt met leien. In het voor- en achterschild zijn dakkapellen geplaatst. Aan de achterzijde zijn twee trappenhuizen in de vorm van torenachtige uitbouwen onder een schilddak, gedekt met leien en bekroond met een sierhek.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met spekbanden in witte geglazuurde bakstenen en profielstenen rondom de venster- en deuropeningen. De plint en cordonlijsten zijn van hardsteen. De voorgevel wordt afgesloten met een boogfries met driepassen, waarboven een houten gootlijst op klossen. Op de hoeken en in het midden van de gevels aan de Papenhulst en de Choorstraat zijn risalieten met topgevels. In de meest linkerrisaliet bevindt zich de ingang van de voormalige mulo, in de middenrisaliet de toegang van de kweekschool. Beide ingangspartijen worden gevormd door een portaal, afgesloten met een segmentboog, waarin een vleugeldeur met panelen en sierroosters. Het bovenlicht is getoogd met kleine roedenverdeling. De voorgevel heeft rechtgesloten vensters onder segmentvormige ontlastingsbogen. Hierin zitten T-ramen met onder- en bovenlichten.

Inwendig toont het complex nog in hoofdlijnen de oorspronkelijke indeling. Achter de hoofdingang van de kweekschool is een ruime centrale hal. Die geeft toegang tot de over de gehele breedte van de vleugel langs de Papenhulst lopende centrale gang. In het interieur zijn nog enkele oorspronkelijke elementen bewaard gebleven: in de centrale hal een terrazzovloer met mozaïekrand, een tegellambrisering met rode sierrand, een sokkel in groen geglazuurde baksteen. In de gangen bevinden zich paneeldeuren met geprofileerde deuromlijstingen, in de trappenhuizen granieten trappen met een balustrade met siersmeedwerk. Voor de hoofdgevel aan de Papenhulst is een smeedijzeren sierhek.en mastiekgoot.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard