Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

174. Afgeschuinde hoektravee

FotoLB BM 172De afgeschuinde rechtertravee is kenmerkend voor hoekoplossingen van veel bouwblokken in de wijk Het Zand. Foto: Josephine Peren

Het in de wijk Het Zand aan de Oranje Nassaulaan 7-9 gelegen pand is een voormalig dubbel herenhuis met achtererf, afgezet door een tuinmuur. Het complex is in 1903 ontworpen door de Belgische architect J. Dony. De toegepaste bouwstijl vertoont invloeden van de neo-renaissance. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

De gedeeltelijk onderkelderde, bakstenen panden beslaan een L-vormige plattegrond. Ze tellen aan de Oranje Nassaulaan en de Verlengde Luybenstraat twee bouwlagen en een kapverdieping onder een omlopend schilddak. Dit dak bestaat uit een lang dakschild aan de straatzijde en een kort dakschild aan de achterzijde. Aan de achterzijde (aan de Mayweg) tellen de huizen drie bouwlagen onder een plat dak, dat aansluit op de korte dakschilden. Aan de achterkant van beide huizen is een eenlaagse veranda-uitbouw met bovenliggend balkon. Met daartussen twee belendende, iets minder hoge, eenlaagse keukenuitbouwen onder plat dak. Centraal in het dakschild aan de Oranje Nassaulaan is een trapgevel met toppilaster, met aan weerszijden een houten dakkapel met Frans balkon. Deze zijn voorzien van een smeedijzeren hek onder een gedeeltelijk overstekend, omlopend schilddak. Verder zijn er kleinere dakkapellen en decoratief gemetselde schoorstenen, deels met speklagen en smeedijzeren sierankers. Nokbekroningen met pironnen.

Er is gebruik gemaakt van groen en geel geglazuurde baksteen en rode verblendsteen voor toepassing in ontlastingsbogen, speklagen en siermetselwerk. Verder is hardsteen toegepast voor entreetrappen, plinten, dorpels, cordon- en waterlijsten, sluit- en aanzetstenen, erkerconsoles, brievenbussen en ter afdekking van en als sierstuk op de topgevels, tuinmuur en balkonbaluster. Gevelopeningen en entreeportieken zijn rechtgesloten of onder segment-, rond- of korfboog. Bovenlangs de gevels aan de Oranje Nassaulaan en Verlengde Luybenstraat is een geprofileerde goot op klossen, deels opgenomen in een fries met siermetselwerk. De goot aan de Mayweg is eenvoudiger uitgevoerd. Onderlangs de gevels is een hardstenen plint. De voorgevel telt zowel op de begane grond als de verdieping zes traveeën. De rechtertravee is afgeschuind, hetgeen kenmerkend is voor de hoekoplossingen van veel bouwblokken in Het Zand. De achtergevels zijn eenvoudiger uitgevoerd dan de voorgevel en zijgevel.

Het achtererf is van de straat afgescheiden door een bakstenen tuinmuur. Die is afgedekt met hardsteen en verlevendigd met een speklaag van rode, geprofileerde verblendsteen en casementen muizentandlijst. In de muur zijn twee getoogde toegangen onder een kleine trapgevel met houten, opgeklampte deuren.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 24 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard