Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

178. Fabrikantenwoning

Het herenhuis Oranje Nassaulaan 23-25 is in 1904 gebouwd als fabrikantenwoning in art nouveau-stijl. Foto: Josephine Peren

Het pand Oranje Nassaulaan 23-25 is in een in de wijk Het Zand gelegen herenhuis met achtererf. Het betreft een fabrikantenwoning, gebouwd in 1904 in art nouveau-stijl. In 1926 heeft de architect P.C. Appel bij een splitsing van het huis in een boven- en benedenwoning het ingangsportaal en achterliggende vestibule met hal gewijzigd. De originele, dubbele deur is daarbij naar voren geplaatst. In latere tijd is de achtergevel op onderdelen gewijzigd en versoberd. De interieurs zijn grotendeels gemoderniseerd. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het gedeeltelijk onderkelders, bakstenen complex beslaat een nagenoeg rechthoekige plattegrond. Aan de Oranje Nassaulaan telt het twee bouwlagen en een kapverdieping onder een door zinkplaten gedekt, afgeplat voorschild. Aan de Mayweg heeft het drie bouwlagen onder een plat dak met een aangrenzende, L-vormige uitbouw onder een plat dak.

Het dakschild aan de Oranje Nassaulaan is afgezet met een noklijst en voorzien van een dakkapel onder een overstekend dak met zinken naaldspits. De risalerende rechtertravee bestaat uit een entree op de begane grond met dubbele deur. Daarboven is een balkon met smeedijzeren balustrade en hardstenen vloerplaat op de verdieping en bekroning met tuitgevel. Die heeft een sierlijke afdeklaag met natuurstenen ornament in de top. De linkertravee heeft vensters op de begane grond en een verdieping, die bekroond wordt door een sierlijk gehouwen balustrade. De linkerbaluster vermeldt het jaartal 1904. Gevelopeningen zijn onder rondboog, segmentboog en gedrukte hoefijzerachtige boog, rondom bepleisterd met tandlijsten en klimmende lijsten, voorzien van florale ornamenten. De ramen hebben deels originele glas-in-lood bovenlichten en in stijl gehouwen, hardstenen dorpels.

De gepleisterde, versoberde achtergevel is twee traveeën breed en heeft eenvoudige, rechtgesloten vensters. Van de gemoderniseerde interieurs zijn onder meer van belang: terrazzovloeren, bovenlichten met floraal geëtst glas en schuifdeuren met glas-in-loodvensters..


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard